Sverige måste skärpa sin säkerhetspolitik

Kriget i Ukraina visar att alliansfrihet eller neutralitet inte är en fungerande metod för att hålla ett land utanför krig, skriver Jessika Roswall, Stefan Olsson och Fredrik Ahlstedt.

Sverige är en liten stat och kan på samma sätt som Ukraina bli utsatt för våld eller hot om våld, skriver Jessika Roswall, Stefan Olsson och Fredrik Ahlstedt.

Sverige är en liten stat och kan på samma sätt som Ukraina bli utsatt för våld eller hot om våld, skriver Jessika Roswall, Stefan Olsson och Fredrik Ahlstedt.

Foto: Privat.

Debatt2022-02-25 04:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med angreppet på Ukraina visar Putinregimen i Ryssland att den inte skyr några medel för att tvinga fram sin vilja. Situationen är mycket allvarlig även för Sverige i och med att Ryssland även är ett grannland till oss.

Sverige behöver därför skärpa sin säkerhetspolitik. Här är våra förslag på vad vi bör göra nu.

Först och främst måste Sverige tydligt visa sitt stöd för Ukrainas suveränitet och rätt att försvara sig självt. Sverige måste kunna understödja Ukraina med defensiva vapen för att kunna stå emot det ryska angreppet. 

Därtill visar kriget i Ukraina att alliansfrihet eller neutralitet inte är en fungerande metod för att hålla ett land utanför krig. Ukraina är en alliansfri stat på samma sätt som Sverige, men det är uppenbart att Ryssland inte respekterar alliansfria staters integritet. Det enda aktör som Ryssland fruktar på riktigt är Nato. Alltså är det naturligt för Sverige att ansluta sig till försvarsalliansen eftersom vi likt Ukraina inte heller kan påräkna något reellt militärt stöd i en skarp konflikt.

Vidare måste Sverige, oavsett om vi går med i Nato eller inte, rusta upp det egna försvaret. Den parlamentariskt sammansatta Försvarsberedningen måste kallas in på nytt och regeringen bör snarast visa hur det senaste försvarsbeslutet kan finansieras fullt ut.

Därtill är det centralt att Sverige även är en aktiv part inom EU och kräver att Tyskland och andra länder gör sig oberoende av rysk naturgas. Samtidigt bör Sverige investera i och bygga ut sin egen kärnkraft. Att det tar tid att få nya kärnkraftverk på plats är inte ett skäl att vänta utan tvärtom att börja redan imorgon. Med nya kärnkraftverk kan vi exportera el till Tyskland och på så sätt göra Europa mindre beroende av rysk gas.

Självklart bör Sverige också understödja alla planer på att inte slutföra arbetet med gasledningen Nord Stream 2 genom Östersjön.

Slutligen bör också Sverige inom ramen för EU arbeta för att alla ryska tillgångar i västerländska banker fryses. Rysslands ekonomi är beroende av finansmarknaderna i väst. Kapital placeras i banker utanför Ryssland. Västmakterna har därför möjlighet att frysa tillgångarna för många rika ryska personer som stödjer Putinregimen.

Som moderater har det för oss aldrig varit någon tvekan om att Vladimir Putin inte är en ledare som världen kan lita på. Han är farlig för såväl det ryska folket som för Sverige och resten av Europa. Vi vet hur vi svarar på frågan om vilken politisk ledare vi föredrar, den demokratiskt valde Joseph Biden eller den självutnämnde diktatorn Vladimir Putin. Vi väljer alltid demokratin.

Inte heller är det för oss någon tvekan om att Sveriges gamla neutralitetspolitik är obsolet. Den hörde samman med kalla kriget. Det finns inte längre två supermakter som står mot varandra i en dödskamp utan det finns demokratiernas försvarsallians – Nato – och en aggressiv icke demokratiskt vald regim som ger sig på en mindre granne med våld. Det är inte svårt att räkna ut på vem som är boven.

Sverige är en liten stat och kan på samma sätt som Ukraina bli utsatt för våld eller hot om våld. Vi har alla hört om hur Tyskland lovade att skicka 5 000 hjälmar till Ukraina som stöd. Man tror att det är ett skämt men det är verklighet, och det skulle ha kunnat vara vi som stod där utan hjälp.

Moderaterna har redan tidigare meddelat att vi tänker arbeta för svenskt Natomedlemskap oavsett om det finns ett brett stöd i riksdagen eller inte, men frågan borde inte vara splittrande för partierna. Det handlar ju om att skapa ett så starkt försvar som möjligt för Sverige.