Kan du tvingas vara någon annan än den du är? Går det överhuvudtaget att vara någon annan än sig själv? Många hbtqi-personer utsätts för tvång eller påtryckningar från omgivningen för att “botas” från sin sexualitet eller könsidentitet. Det handlar om att tvingas dölja den de är eller avstå från att leva i enlighet med sin identitet; att inte få leva som de vill, och att inte få träffa och leva med den de vill.
Enligt en färsk rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har 18 procent av unga hbtq-personer upplevt att någon försökt att påverka deras sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck. 5 procent har blivit utsatta för allvarligare försök till omvändelse. Det kan röra sig om “behandling”, som medicinering, gruppterapi, böner eller exorcism. Det kan också handla om att bli förd ut ur landet, tvingad till äktenskap eller att skickas på uppfostringsresor. För vissa stannar det vid hot. För andra omsätts hoten till verklighet.
RFSL och RFSL Ungdom har länge tagit del av berättelser om omvändelseförsök från både unga och vuxna hbtqi-personer. De vanligaste erfarenheterna handlar om skambeläggning eller påtryckningar för att hindra någon att vara öppen med sin sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck. Många har också blivit uteslutna ur gemenskapen. Det förekommer även försök att ”bota”, exempelvis genom att personen tvingas gå till en psykolog, läkare eller religiös ledare. En del blir utsatta för sexuella övergrepp.
Behandling inom svensk hälso- och sjukvård ska enligt lagen utgå ifrån forskning eller beprövad erfarenhet. Det är alltså inte tillåtet att bedriva till exempel terapi i allmän regi med målsättningen att någon ska sluta vara sig själv. Det förekommer sannolikt inte i någon större omfattning, utan behandling och påtryckningar sker främst i hemmet, i församlingar och i familjens omgivning.
Omvändelseförsök vävs för många samman med hedersrelaterat våld och förtryck. RFSL och RFSL Ungdoms erfarenheter, såväl som MUCF:s rapport, visar dock att det inte går att knyta till en specifik kontext eller grupp. På hedersområdet har flera viktiga initiativ tagits de senaste åren, bland annat om förbud mot tvångsäktenskap och för att förhindra att unga förs ut ur landet med det syftet. Ett särskilt hedersbrott, som RFSL också förordat, har föreslagits av regeringen och väntas införas i sommar. Tvång och påtryckningar kan också vara kriminaliserade.
När Sverige införde ett förbud mot barnaga fick det en tydligt normerande effekt på opinionen och barns rättigheter stärktes. Även arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, visar att särskild lagstiftning krävs för att komma åt problemen. Med särskilda brott sätts normen att det inte är tillåtet, och de hbtqi-personer som utsätts kan få hjälp.
FN menar att omvändelseterapi är jämförbart med tortyr. Att försöka “bota” någon från sin sexualitet eller könsidentitet är en specifik form av våld. Flera andra länder har redan agerat och förbjudit detta, däribland Brasilien, Ecuador, Frankrike, Kanada, Israel, Portugal, Malta och Tyskland.
Sverige är inte förskonade. Det är dags att vi följer efter och förbjuder omvändelseförsök.