Många i Sverige, vars röster inte hörs i det enorma utbudet av information i media, som ofta ensidigt och okritiskt stödjer regeringens Natoansökan, anser att regeringen måste dra tillbaka denna.
Arbetsgruppen i Uppsala är en del av en landsomfattande kampanj av organisationer med gemensam målsättning att verka för Nej till svenskt medlemskap i Nato. Kampanjen Nej till svenskt Natomedlemskap står för att värna freden, klimatet och miljön. En del i detta är att vi vill att Sverige skall skriva under FN:s förbud mot kärnvapen. Vi står för global nedrustning och att inga svenska soldater skickas till krigföring i Natos namn. Vi menar att ett försvar för Sverige bör inriktas på försvar av vårt territorium, inte på krig utomlands under befäl av Nato och i främmande makts intresse. Kampanjen slår vakt om svensk alliansfrihet.
Arbetsgruppen i Uppsala samarbetar för att informera, samla och väcka opinion mot ett Natomedlemskap.
Beslutet om Natoansökan fattades utan bred diskussion och demokratiskt inflytande av folket genom folkomröstning. Det innebär en radikal förändring genom att man överger inställningen om alliansfrihet och underordnar sig amerikanska intressen. Det är en åsikt som stöddes av en majoritet i Sverige som motsatte sig ett medlemskap i Nato trots att partierna – nu i regeringsställning – förespråkat ett medlemskap. Det är ett stort svek mot tidigare löften.
Vi vill peka på de ökade spänningarna i Östersjöregionen som en följd av en ökad amerikansk militär närvaro och av att Natoansökan har lämnats in. Det är något som vi varnat för i vårt arbete mot Natomedlemskap. Mycket oroande är även att nuvarande regering meddelar att deras viktigaste fråga är medlemskap i Nato. Påverkanskampanjen för Natomedlemskap är påtaglig och de flesta medier upprepar denna med ensidig positiv information om svenskt medlemskap.
Det framställts på många sätt som att Nato är säkerheten för oss. Nato och militära medel kan inte bygga fred och säkerhet. Nato är en del av den militarism och upprustning som möjliggör krig. Hotet ökar om ytterligare upptrappning genom kärnvapen.
Ett svenskt medlemskap i Nato skulle minska Sveriges möjligheter att arbeta fredsbyggande för att förebygga konflikter, för mänsklig säkerhet, nedrustning och jämställdhet, som vi har kunnat bidra till tidigare.
Krisen efter Rysslands krigföring mot Ukraina ökar risken för att eskalera till världskrig med hot om användande av kärnvapen. Sveriges allt närmare knytning till Nato gör att vårt territorium kan komma att användas i en utökad konflikt mellan USA/Nato och Ryssland. Sverige måste stå utanför stormakternas intressekonflikter.
Den pågående Natoprocessen med påtryckningar från Turkiet mot den svenska regeringen för att påverka svensk lagstiftning och rättstillämpning är oroande och visar vilka krafter som vill göra sig gällande för att godkänna ett svenskt inträde i Nato. Nej till svenskt medlemskap i Nato.