Sverige blir rakt upp och ned bestulna på kunniga forskare som våra lärosäten har investerat enormt mycket engagemang och pengar i att utbilda. Liberalerna är beredda att agera.
Den nya utlänningslagen infördes för att bara personer med god anknytning och möjlighet till självförsörjning skulle få permanenta uppehållstillstånd. I dag slår lagen hårt mot utländska doktorander och forskare. Den som söker uppehållstillstånd i Sverige måste numera ha försörjning i minst 18 månader från det att Migrationsverket fattar sitt beslut. Så ser inte en forskares vardag ut. Det är vanligt att i början av karriären söka tidsbegränsade projektmedel och anställningar om mindre än 18 månader. I forskarvärlden är den första tillsvidareanställningen inte sällan en professur.
Migrationsverkets ansökningsprocess skapar en ytterligare osäkerhet bland forskarutbildade: en ansökan som prövas snabbt kan ju godkännas, medan den som får vänta ett par månader längre har kortare anställning kvar och blir nekad.
Omkring 6 700 utländska doktorander riskerar nu att behöva lämna landet – mer än en tredjedel av landets totala doktorandkår. I Uppsala går 957 unga människor en osäker framtid till mötes: 736 välutbildade personer vid Uppsala universitet och ytterligare 221 drivna unga forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. Detta är ett slöseri med kunskap, hopp och livsdrömmar.
Varje person som vill utbilda sig till forskare och sedan jobba i Sverige måste frivilligt balansera på en slak lina idag. För en grupp blivande experter som har möjlighet att flytta till Schweiz, Kanada eller andra länder med generösa och förutsägbara regler blir det svenska erbjudandet svart humor. Universiteten lär få allt svårare att rekrytera de mest lovande talangerna.
Sveriges välstånd kräver en konkurrenskraftig kunskapsekonomi. Utöver personliga tragedier för de forskare som tvingas lämna landet mot sin vilja är kompetensutvisningarna ett slöseri med skattemedel och kunskap som gör det svårare för life science och övrigt näringsliv. Universiteten har under decennier lockat förstklassig kompetens till vårt land – människor med nyckelkunskaper som behövs för att möta utmaningar inom alltifrån medicin till klimathot. Detta är yrkesgrupper där arbetslöshet knappt existerar. Lagen riskerar att sänka vår dragningskraft som forskningsnation och ge Sverige och Uppsala dåligt rykte internationellt. Det brådskar med en ventil i utlänningslagen.
Vi är inte ensamma om att larma, kön ringlar lång. Svenskt Näringsliv, fackförbundet SACO, SUHF (Sveriges Universitets och Högskoleförbund) och SULF (Sveriges universitetslärare och forskare) är samstämmiga i att den nya lagen kraftigt försvagar möjligheten att bygga sig ett liv i Sverige som utländsk doktorand. Svenskt Näringsliv pekar även på att två tredjedelar av deras medlemsföretag har svårt eller mycket svårt att rekrytera högutbildade personer.
För oss är dagens ordning oacceptabel. Experter med spjutspetskompetens borde självklart få välja att stanna i Sverige och bidra till svensk forskning, undervisning och företagande. Tidigare fanns ett tillägg i utlänningslagen som tillät doktorander att söka permanent uppehållstillstånd efter fyra år. Denna ventil behöver återinföras. Allt annat är en förlust för unga forskare och en förlust för oss som land.
Liberalerna är beredda att ännu en gång agera i riksdagen för att fler ska få möjlighet att stanna och bidra med sin kompetens. Vill man satsa på forskning och öka Sveriges attraktivitet som studiedestination och kunskapsnation kan man inte samtidigt kasta ut forskarna. Unga människor får förhoppningar grusade. Lärosäten och näringsliv tar hårda smällar. Ytterst drabbas alla de människor som nu och i kommande generationer hoppas på kunskap för att kunna leva ett bättre liv. Det måste återinföras en ventil för forskare och doktorander. Skadan måste repareras innan fler drabbas.