Stort misstag att avveckla svensk kärnkraft

Sverige har gått från världens bästa elsystem till ett som är både dyrare och sämre, skriver Karl-Erik Forsberg.

Sverige hade behövt mer kärnkraft, menar Karl-Erik Forsberg (Forsmark på bilden).

Sverige hade behövt mer kärnkraft, menar Karl-Erik Forsberg (Forsmark på bilden).

Foto: Nicklas Kihlberg

Debatt2023-07-10 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste 20 åren har inget gjorts rätt i svensk energipolitik vilket lett till att Sverige gått från att ha haft världens bästa, stabilaste och billigaste elsystem till att ha ett av de sämre och för elkonsumenten dyraste.

Hela grunden till dagens problem lades med att avveckla fem bra och fungerande kärnkraftsreaktorer som med mycket rimliga investeringar kunnat säkerhets uppgraderats. Detta gjorde man utan att bygga ny planerbar elproduktion i Sydsverige som ersättning. Obalansen i systemet ledde dessutom till att mindre mängd el kunde överföras från vattenkraften i norra Sverige.

Södra halvan av Sverige blev underförsörjt på elenergi då man också avvecklade kraftvärmeverket i Malmö. Man tvingades nu producera el i oljekraftverket i Karlshamn. Dessutom lade man kablar från Sydsverige till Danmark, Tyskland, Polen och Litauen för export av el. Alla fyra länderna som fick elkablar hade kol och fossilgas i grunden för sina elsystem. Tyskland avvecklade 17 kärnkraftsreaktorer och satsade stort på vindkraft precis som Danmark.

Sverige anslöts till Europas elhandel och delades upp i fyra elområden vilket ledde till att tyska priser på elenergi importerades till södra halvan av Sverige. Sverige är Europas största elexportör med en obetydlig import några timmar om året. Tyskland är i dag underförsörjt på el och förlitar sig på vindkraft, kolkraft och import vilket gör att så länge exportkablarna från Sydsverige inte går fulla får Sydsverige tyska priser. Sverige är i dag mycket elenergiberoende med en förbrukning av 13 000 kWh per person att jämföra med Tysklands 6 000 kWh. Tyskarna värmer i dag sina hus med gas eller olja. Vi i Sverige drabbas därmed dubbelt så hårt som tyskarna av de elpriser vi importerar.

Vi låter kinesiska och tyska bolag bygga natur- och miljöförstörande vindkraft i stor skala. Vi ger företag som Google och Facebook stora subventioner för att bygga elslukande serverhallar som knappast tillför några arbetstillfällen.

Vi har infört en prisättningsmodell för elenergi som är helt galen. Elproduktionsmixen i Sverige har en produktionskostnad på cirka 25 öre per kWh. Vi har tre helt dominerade elproducenter: Vattenfall, Norska Statskraft och Tyska Uniper som lägger ut dagsproduktion på Nordpol för försäljning. Hela elbehovet prissätts sedan mot behovet och högsta priset oftast i Tyskland. Senaste vintern var elpriset uppe i över 8 kronor per kWh medan produktionskostnaden fortfarande var 25 öre. Modellen gör det mycket lätt för de stora elproducenterna att prismanipulera genom att någon av de tre minskar sin produktion lite för att få en mångdubbling av priset.          

Lika tokigt är att timpriset på el i maj har varit nere på minus 15 öre. Producenterna får betala för att bli av med elen medan kostnaden för produktionen i genomsnitt fortfarande är 25 öre. Störst problem har havsbaserad vindkraft som producerar till en kostnad av 60 - 80 öre och får betala ytterligare 15 öre per kWh för att bli av med elen. 

Elprisstödet en katastrof. Elpriset 2022 tände inflationsbrasan i Sverige genom att göra en stor insatsvara som elenergi några hundra miljarder kronor dyrare. Vi blev alla fattigare, bara elproducenterna och staten blev rikare. Producenter av varor och handel höjde naturligtvis omedelbart sina priser för att kompensera sig för det höjda elpriset. Konsumenterna fick stå för hela kalaset. Att sedan i efterhand sprätta ut kanske 100 miljarder i elprisstöd spädde bara på problemet.

Varuproducenter och handlare får elprisstöd som de redan kompenserat sig för genom att höja priset. Ingen sänker ett pris som har etablerats. Villaägaren med värmepump och solceller på taket betalade inget för elen 2022 efter att ha fått elprisstöd.Om vi hade gjort som Norge och satt pristak på elen hade vi kunnat förhindra denna inflationsbrasa som också lett till kraftig höjning av våra boräntor. Det är förståeligt att energiministern och regeringen inte vill att detta ska diskuteras.

Besluten om omläggning av vårt elsystem har också lett till att vi förstör natur och miljö och släpper ut mycket mera växthusgaser än innan vi började avveckla kärnkraften.