Om nästa vinter blir lika tuff ekonomiskt som de två senaste, kommer många fler familjer att få sin vardag raserad. Ebba Busch måste därför se till att EU förlänger möjligheten att betala tillbaka de så kallade flaskhalsintäkterna direkt till konsumenterna. Det krävs om det ska vara möjligt att ha ett nytt elstöd i Sverige.
Om krisen på den europeiska elmarknaden fortsätter eller förvärras ska inte hushållen behöva ta en ny smäll för att regeringen glömt bort frågan, eller inte alls förmått använda ordförandeskapet i EU för Sveriges bästa.
De flesta medborgare har vid det här laget noterat att hur inkompetent och taffligt Sverigedemokraterna och regeringen hanterat frågan om det försenade elstödet. Vallöften har svikits och fördelningen av stödet har varit orättvist med tusentals felaktiga utbetalningar med stora belopp. Norra Sverige glömdes bort och företagen har fortfarande inte fått sina pengar. Det politiska handlaget från regeringens sida har sviktat betänkligt.
Men trots regeringens schabbel är elstöd en viktig åtgärd för hushållen i en svår tid. Men att stödet ens finns bygger på några få ord i en EU-förordning som den förra socialdemokratiska regeringen förhandlade fram i EU förra hösten. Men denna nödförordning som gör stödet möjligt gäller inte nästa vinter. I det nya förslag som presenterades om europeiska energipolitik för ett par veckor sedan har Ulf Kristersson och Ebba Busch inte sett till att möjligheten finns kvar. Därmed riskerar hushåll och företag att stå helt utan stöd om nästa höst och vinter blir lika tuff som årets.
Dessutom har regeringen inte sett till att införa det intäktstak som gör att det går att återföra elbolags övervinster till hushåll och företag. EU ville att taket skulle finans på plats inför vintern den 1 december i hela EU. Men i Sverige sköt regeringen upp införandet till mars. Det betyder att elbolagen kunnat tjäna övervinster hela vintern på vanligt folks bekostnad. Trots att EU med all tydlighet påpekade att det behövs åtgärder under den här vintersäsongen. Därmed slarvades vintermånader och hundratals miljoner, kanske miljarder, bort. Pengar som skulle kunna används för att stötta hushåll som drabbas svårt av elpriser och inflation stannar hos aktörerna på elmarknaden.
De EU-regler som tvingat fram ett intäktstak upphör att gälla redan under året. Men vi ser att det verktyget också kan behövas under nästa vinter. Regeringen borde därför se till att regelverket förlängs.
Sverigedemokraternas och regeringens åtgärder mot de höga elpriserna har hela tiden kommit för sent och varit otillräckliga. Därför har vi socialdemokrater presenterat ett helt nytt system med Folkhemsel. Redan i dag kan storbolag skriva långa kontrakt med låga elpriser. Vi vill nu att staten ska använda sina muskler så att vanligt folk får samma möjligheter till låga elpriser. Helt enkelt en Folkhemsel.
Genom att staten griper in på elmarknaden och via auktioner köper in el på långa kontrakt kan priserna pressas. Genom att förmedla vidare billig el till hushållen får alla vanliga konsumenter en stabil basplatta av el för uppskattningsvis 40 öre kWh. Samtidigt garanteras såväl nya som nuvarande producenter stabila villkor. Om regeringen skyndar sig att införa Folkhemsel kommer behovet av att dra in övervinster eller flaskhalsintäkter för att återföra dem till medborgarna att minska. Priset blir rimligt redan till att börja med.
Men innan Folkhemsel finns på plats kan inte viktiga verktyg som den förra S-regeringen förhandlade fram i EU nu slängas bort. Både intäktstaket och möjligheten att betala tillbaka flaskhalsintäkterna direkt till slutkunder måste finnas kvar. Det är Ebba Buschs ansvar att sätta fart och jobba så att hushållens ekonomi kan skyddas om energikrisen håller i sig. Magdalena Anderssons regering såg till att möjligheterna infördes. Nu måste regeringen i alla fall orka se till att de finns kvar inför nästa vinter.