Region Uppsala behöver förbättra ledsagningen

Det är inte rimligt att synskadade inte får ordentlig ledsagning när de besöker Akademiska, skriver Veronica Mattsson.

 Veronica Mattsson (SD) är kritisk till hur ledsagningen fungerar vid Akademiska sjukhuset.

Veronica Mattsson (SD) är kritisk till hur ledsagningen fungerar vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv

Debatt2024-01-12 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ledsagningen vid sjukhusbesök i Region Uppsala behöver utvecklas och framför allt göras mer tillgänglig. I dag är det en på sina håll bristfällig och inte helt förutsägbar service. På Akademiska sjukhuset finns Röda Korsets sjukhusvärdar vid sjukhusets två stora entréer, men dels finns dessa bara tillgängliga förmiddagar, dels är det inte alls säkert att de faktiskt finns tillgängliga när patienter har behov av ledsagning. Det finns viss möjlighet till tidsbokning, men det är långt ifrån ett heltäckande system för patientledsagning.

Gällande synskadade är behovet särskilt angeläget. På ögonmottagningen finns det personal som kan hjälpa till men inte då man behöver besöka andra avdelningar. När man är sjuk befinner man sig redan som det är i en utsatt situation. Det är då väldigt stressande och jobbigt att ha den extra bördan av att oroa sig för om man kommer att hitta rätt på sjukhuset. Det skulle vara en stor välfärds- och livskvalitetsvinst om personer med synskada vet att de kommer till rätta på sjukhus och vårdcentraler på ett tryggt och säkert sätt utan att vara beroende av att ta med vänner eller anhöriga.

Tittar vi utanför vår egen region finns en del olika idéer att ta del av. Vid sjukhuset i Västerås har man lagt på transportörer/vaktmästare ledsagningen. Man kan ringa och boka två timmar innan. Enligt berörd personal fungerar detta bra, och man har inte behövt nyanställa personal utan i hög grad kunnat merutnyttja de redan anställda. 

I Stockholmsregionen (liksom på Gotland) har den här frågan drivits av både Synskadades Riksförbund och Funktionsrätt Stockholms län. En sak man föreslagit där är att systemet ska likna det system med förbeställd ledsagning som finns i kollektivtrafiken. 

Det har dock funnits en tendens att patienter i en del fall hamnat mellan stolarna på grund av rena teknikaliteter. Exempelvis har personer som har rätt till ledsagning via Socialtjänstlagen nekats att använda denna vid vårdbesök då detta ansetts inte vara kommunens utan regionens ansvar. Oavsett hur regelverket ser ut är det av stor vikt att enskilda inte hamnar i kläm av den här sortens rent tekniska orsaker.

För att råda bot på den här ganska oklara och svårförutsägbara situationen kommer jag att till regionfullmäktige lämna in en motion med följande förslag:

  • Det ska upprättas en generell möjlighet att boka ledsagning till regionens vårdinrättningar. Bokningen ska kunna ske via telefon samt via ett digitalt bokningssystem (som dock ska utgöra ett komplement till, inte ersättning för telefonbokning). 
  • Man ska kunna kontakta bokningen och ange dag och tid för uppdraget. Vid akut sjukdom ska möjlighet finnas att få ledsagning dygnet runt. 
  • Man ska kunna få ledsagning vid egna besök inom vården samt för att besöka anhöriga som är inlagda. 

Det finns flera konkreta förslag och olika lösningar i olika regioner som är värda att titta på och erfarenheter att dra nytta av som jag anser kommer att kunna förbättra servicen och utbudet för de personer som är i behov av ledsagning i region Uppsala.