Studenter prioriteras vid Nya Ångström

Större forskningsframgångar än väntat har gjort att olika delar behövt expandera i olika takt, men fler studentutrymmen är på väg.

Ångström blir ett sammanhållet campus under ett tak som möjliggör ännu bättre samverkan mellan studenter och forskare.

Ångström blir ett sammanhållet campus under ett tak som möjliggör ännu bättre samverkan mellan studenter och forskare.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2021-08-13 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Jacob Lundberg, ordförande i Möbius och Ellen Jakobsson, NVM-sektionen kritiserar Uppsala universitet för att inte prioritera studenterna vid utbyggnaden av Ångströmlaboratoriet (UNT 9/8).

Jakobsson och Lundberg påpekar mycket riktigt att den fria ytan i Nya Ångström är mindre än förväntat då beslutet togs om utbyggnad 2017. Förklaring till detta är att forskningen vid Ångström har varit mer framgångsrik än vad vi då vågade hoppas och därmed har fler lärare och forskare anställts. 

Vår starka forskning reflekteras i ett allt rikare utbildningsutbud. Två nya ingenjörsprogram i industriell ekonomi och medicinsk teknik har startat. Dessutom har sju nya internationella masterprogram inom material, IT, AI och hållbar utveckling startats. Dessa program lockar såväl svenska studenter som studenter från utlandet. Till hösten 2022 startas ytterligare fyra nya masterprogram inom kvantteknologi, elektriska framdrivningssystem, batteriteknik och biofysik. Vi är stolta över våra nya program som ligger i vetenskaplig framkant och svarar mot samhällets behov. 

Skribenterna betonar att betydelsen av god studiemiljö inte får underskattas. Vi delar helt den inställningen och expansionen av Ångströmlaboratoriet, till en kostnad på 1,2 miljarder, syftar till en bättre studie- och forskningsmiljö. Nya flexibla undervisningslokaler och mötesrum skapas där Ångström blir ett sammanhållet campus under ett tak som möjliggör ännu bättre samverkan mellan studenter och forskare.

I debattartikeln nämns även beslutet att begränsa av öppettiderna på campus. Beslutet att hålla nattstängt var inget lokalt beslut vid Polacksbacken utan fattades av universitetsledningen 2019 och gäller för samtliga lokaler vid Uppsala universitet.  

När det gäller viktiga studentutrymmen, som lunchrummen i källaren på ITC:s hus 2, håller lunchutrymmen på att färdigställas i nya hus 10. Dessutom planeras fyra nya studentpentryn i befintliga Ångström. Dessa utrymmen ersätter väl de utrymmen vi lämnar på regementsområdet. Det är dessutom planerat för 17 rum som kallas programrum eller sektionsrum. Storlek och placering av dessa rum har beretts och beslutats i grupperingar där studenterna deltagit, bidragit och beslutat. Vissa större källarutrymmen som studenterna haft tillgång till på regementsområdet har vi idag inga inplanerade ersättningar för. Dock pågår diskussioner om alternativ till de 17 programrummen genom att hyra byggnader i närheten av Nya Ångström för att ytterligare möta studenternas önskemål.