Stora utmaningar

Det behövs en ny, modern arbetsgivarpolitik för att fler ska söka sig till, trivas och vilja stanna kvar i sjukvården, skriver Uppsalas regionråd.

Vi har funnit en stark gemensam grund för att bygga ett välfungerande Region Uppsala, skriver Emilie Orring, Stefan Olsson, Johan Örjes, Malena Ranch och Malin Sjöberg Högrell.

Vi har funnit en stark gemensam grund för att bygga ett välfungerande Region Uppsala, skriver Emilie Orring, Stefan Olsson, Johan Örjes, Malena Ranch och Malin Sjöberg Högrell.

Foto:

Debatt2018-11-28 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag är det mandatperiodens första fullmäktige i Region Uppsala. Det första även för det nybildade blågröna styret bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Konstellationen är ny och ett resultat av det mellan blocken helt lika valresultatet.

Regionen brottas sedan länge med ett antal svåra problem och för att inte partifärgade låsningar ska stå i vägen för nödvändiga reformer har vi valt att nu lägga blockpolitiken åt sidan.

1. Ett första problem är ekonomin. För höga kostnader har lett till en ekonomi i obalans samtidigt som tillgängligheten till såväl sjukhusvård som primärvård är för låg. För den skatt som länets invånare betalar ska man kunna vänta sig mer, men situationen den kommande tiden är mycket ansträngd. En mer aktiv politisk styrning av verksamhet och ekonomi är avgörande för att rätt åtgärder kan sättas in i rätt tid.

Med nödvändiga effektiviseringar och kostnadskontroll kan vi bättre hantera de stora ekonomiska utmaningarna.

2. Ett andra reformområde som den blågröna ledningen kommer att prioritera är regionens medarbetare. Detta gjordes tydligt redan i valrörelsen och kommer nu att genomföras. Men det finns ingen genväg utan det kommer att kräva grundläggande förändring inom organisationen. Medarbetarna är regionens och vårdens viktigaste resurs. Bristen på medarbetare, inte minst sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset, leder till att ekonomin belastas ytterligare genom ett beroende av mycket kostsam hyrpersonal. Att anställda i vården vill stanna kvar med regionen som arbetsgivare är avgörande för den så viktiga kontinuiteten.

Därför behövs en ny, modern arbetsgivarpolitik för att fler ska söka sig till, trivas och vilja stanna kvar i verksamheten.

3. För det tredje ska sjukvården i Uppsala län präglas av hög tillgänglighet, kvalitet och valfrihet. Den ska bedrivas med patienten i centrum och med hög patientsäkerhet. Våra partier är överens om att reformen Effektiv och nära vård 2030 ska genomföras, med utgångspunkt att resurser ska överföras från sjukhusbunden vård till primärvård.

Vården ska komma närmare patienterna där mer vård ska kunna utföras inte bara i primärvården utan i högre utsträckning även i patientens eget hem. Ytterligare ett sätt att flytta vården närmare invånarna är genom nya digitala möjligheter och därför behöver digitalisering som verktyg integreras i vård och annan verksamhet som bedrivs i regionen.

Ett för oss prioriterat verksamhetsområde är också barn och ungas psykiska hälsa. Vi behöver allt mer förstärka insatser inom såväl primärvården som med ökad samverkan med länets elevhälsovård.

Samtidigt ska specialistvårdens tillgänglighet öka i hela länet.

4. För det fjärde ska Region Uppsala också vara en kraft för ett hållbart Uppsala län. Genom vår egen verksamhet och i samverkan med andra aktörer ska regionen säkerställa en hållbar utveckling på såväl landsbygd som i mindre och större orter. Kollektivtrafiken ska förenkla vardagen för alla invånare i länet samtidigt som den också är en mycket viktig del i att ställa om samhället i en mer hållbar riktning. Det ska vara lätt, smidigt och komfortabelt att välja att resa kollektivt oavsett var i länet man bor. Nya tåg tas i trafik i slutet av 2019 och dessutom ska samarbetet inom ramen för Mälartåg och samarbetet med SL utvecklas så långt det är möjligt för att möta den ökade efterfrågan.

Vidare behöver biljettsystemet ses över för att hitta smidigare lösningar på exempelvis kortare resor över zongräns.

Med detta sagt har våra fem partier utifrån ett komplicerat parlamentariskt läge fört konstruktiva förhandlingar om ansvarstagande för Region Uppsala. Vi har funnit en stark gemensam grund för att bygga ett välfungerande Region Uppsala i en pressad situation. Vi är fem partier med fem olika väljargruppers viljor att sammanjämka, men i våra samtal under hösten har vi kunnat konstatera att det finns stor samsyn avseende de största frågorna som vi måste ta tag i nu.

Stefan Olsson, regionråd (M), Johan Örjes, regionråd (C), Björn-Owe Björk, regionråd (KD), Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), Malena Ranch, regionråd (MP), Emilie Orring, regionråd (M)

Region Uppsala