Nedskärningarna kommer att drabba barnen

Östhammars budget för 2025 riskerar att leda till större klasser och färre behöriga lärare, skriver Pernilla Eklund med flera.

Uppräkningen av anslagen till skolan motsvarar inte på långa vägar behoven, menar artikelförfattarna.

Uppräkningen av anslagen till skolan motsvarar inte på långa vägar behoven, menar artikelförfattarna.

Foto: Nicklas Kihlberg

Debatt2024-06-14 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 18 juni samlas Östhammars kommunfullmäktige för att rösta om budgeten för 2025. Sveriges Lärare och Kommunal förklarade oss oeniga till denna budget av oro för en ökad arbetsbelastning för våra medlemmar. 

Alla har en åsikt om hur skolan, oavsett skolform, ska bedrivas. Åsikten kommer oavsett vilken inblick eller vilka kunskaper som finns om verksamheten. Detta blir beklagligt och ytterst tydligt i budgetförslaget för 2025. Barn- och utbildningsnämnden har fått en ökad budget på 1,19 procent I våra ögon visar detta på en okunskap kring skolans uppdrag, oförmåga att analysera påverkan på sikt samt en naivitet som är skrämmande.

Skolans uppdrag är att vara kompensatorisk, det vill säga att alla barn och elever inom skola, fritidshem och förskola ska kunna utvecklas utifrån sin egen förmåga oavsett vilket stöd som deras vårdnadshavare kan ge dem. Under flera år har vi sett hur detta uppdrag har urholkats. Skolorna får en allt svårare budget. De tvingas dra ner på elevhälsan och övrig kringpersonal, bara för att klara budget. Det är viktigt att hushålla med kommunens pengar men det är också viktigt att satsa på barn och elever. Det är de som kommer att vara våra framtida skattebetalare och samhällsbärare. Vi har inte råd att tappa dem.

I budget inför 2025 ser vi med oro på hur förskolor, fritidshem och skolor tvingas dra ner på personal, för att budgeten inte räcker till. Det kommer inte att skapa mer ordning och reda i klassrummen, det kommer inte medföra att fler elever får E i årskurs 9, det kommer inte medföra att elevernas närvaro i skolan ökar. Det kommer däremot att medföra:

  • Färre behöriga lärare i skolan
  • Större klasser
  • Mindre stöd för de elever som behöver
  • Mindre tillgång till elevhälsa
  • Större risk för sjukskrivning av personal
  • Större risk för att personal säger upp sig

Det som riskeras att inträffa är att fler elever får svårare att ta sig igenom både grundskolan och en gymnasieutbildning. Det leder till kostnader för kommunen i form av stödåtgärder. Kommunen kommer även missa skatteintäkter eftersom det finns en risk att fler hamnar utanför arbetsmarknaden och därmed i ett utanförskap.

För övrigt uppmanar vi att sänka resultatmålen från 3 procent till 2 procent, vilket skulle ge kommunen 17 miljoner att fördela ut. Vi uppmanar även att tänka om kring den utlovade skattesänkningen på 5 öre även om den bara genererar 3 miljoner till budget så är det ändå en total ökning av 20 miljoner i budgeten. Det är en summa som barn- och utbildningsförvaltningen skulle kunna använda för att ge fler elever det stöd som de behöver.