Strax före jul lämnade vi in ansökan om att få bygga vindkraft i havet utanför Tierp. Najaderna som projektet heter beräknas ge ett tillskott på ca 5 TWh förnybar el per år. Detta kan jämföras med elanvändningen i Uppsala län och Gävleborgs län som 2021 rapporterades till 3,4 TWh respektive 5,1 TWh. Najaderna skulle alltså tillföra en betydande mängd el. Nu uppmanar vi regering och myndigheter att hålla ett högt tempo i tillståndsprocessen, då tillgången till el behöver öka snabbt.
Östra Mellansverige inklusive Mälardalen är en region med mycket tät befolkning och stark industri. Industrin i norra Uppland präglas av högteknologisk verkstadsindustri och metallbearbetning, i många stycken klassiska svenska branscher där vi som land har och har haft en hög konkurrenskraft. Konkurrenskraften har byggt på en stark ingenjörstradition, goda förekomster av malm men också el till konkurrenskraftiga priser.
Nu är industrins målsättning tydlig: den ska investera stort i elektrifieringen av produktion och transporter för att minska klimatutsläppen. Det kommer att ställa stora krav på både elnät och elproduktion i området. I annat fall riskerar dessa investeringar och jobb hamna någon annanstans. Stora Enso, Atlas Copco och Eramet är exempel på tre viktiga företag som arbetar mot vetenskapligt baserade klimatmål för att begränsa den globala uppvärmningen till under 1,5 grader enligt Parisavtalet.
Vi vill också bidra till ett starkt lokalsamhälle och erbjuder därför en andel av parkens intäkter till lokalt natur- och kulturliv, föreningsliv samt näringsliv. Det blir flera miljoner årligen som gynnar de som bor och verkar i området.
Enligt energiföretagens rapport från november 2022 riskerar SE3, elområde 3, där Mälardalen och Uppland ligger, ha ett stort underskott på el redan till 2030 om inte en kraftig utbyggnad av elproduktionen sker. Najadernas placering innebär en möjlighet för direktleverans, med enbart små förluster, av lokalproducerad förnybar el till industrier, verksamheter och hushåll i regionen. Med 17 kilometer från närmaste punkt på fastlandet ligger Najaderna på ett rimligt djup och relativt kustnära. Det håller nere byggkostnaden och i förlängningen priset på el till konsument. Om inte tillståndsprocessen drar ut på tiden kan vindkraftsparken stå klar att producera förnybar el redan 2030.
En fördel med havsbaserad vindkraft är att det producerar mycket mer el än de på land samt att det producerar el mer än 90 procent av tiden. Mycket av elen som industrin behöver i dag och framöver kan användas till att producera vätgas förnybart, i stället för med fossila råvaror. Det kan komma att ske med viss flexibilitet och därmed hantera variationer i produktionen från vindkraften till havs.
Visst finns det andra intressen så som försvar och sjöfart i området men vi är övertygade om att det går att uppnå samexistens och försvara landet samtidigt som vi bygger ut elproduktionen. Vi står inför en stor grön omställning i Sverige, för industrins, jobbens och klimatets skull. Då behöver vi all fossilfri elkraft vi kan få, till rimliga kostnader.