Stoppa vräkningarna i coronakrisens spår

Bostäder ska inte stå tomma samtidigt som folk bor på gatan, skriver Åse Richard och Marcus Mohall.

Lägenheterna på Sivia torg bör öppnas för hyresgäster.

Lägenheterna på Sivia torg bör öppnas för hyresgäster.

Foto: Ahmet Tirej Kaya

Debatt2020-04-21 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsala står fullt fungerande bostäder tomma samtidigt som över tusen personer i kommunen är bostadslösa. Trångboddheten har ökat de senaste åren, och många hyresgäster bor med osäkra kontrakt som kan sägas upp med ett par månaders varsel. Kronofogden har varnat för att antalet vräkningar kan komma att öka under den pågående coronakrisen som en följd av att många förlorar sina inkomster.

Att vara bostadslös, bo trångt eller med osäkert kontrakt försvårar förstås livet även under normala förhållanden. När vi nu uppmanas att stanna hemma, hålla fysiskt avstånd och tvätta händerna noga bör Uppsala kommun snabbt sätta in konkreta åtgärder för att underlätta för samtliga Uppsalabor att följa restriktionerna. Det säger sig självt: har du inte ett hem går det inte att stanna hemma. Bor många personer på liten yta är det omöjligt att hålla avstånd. Den som inte har tillgång till rinnande vatten och tvål har svårt att leva upp till rekommendationerna om god handhygien.

Uppsala för ingen egen statistik över bostadslöshet, men Socialstyrelsen genomförde 2017 en kartläggning som visar att omkring 40 per tiotusen invånare i kommunen lever som hemlösa. Mest utsatta är i dag fattigpensionärer, barnfamiljer och unga män med psykisk ohälsa.

Kronofogden vidtar förvisso åtgärder för att inte sprida smitta i sitt konkreta arbete, till exempel har utmätning av egendom från personer över 70 år skjutits på framtiden. Myndigheten har dock i övrigt inte ändrat sina riktlinjer när det gäller vräkningar. Kronofogden sätter i stället sin förhoppning till att bostadsbolagen visar hänsyn, det vill säga att dessa under rådande kris ger anstånd till dem som förlorat sin inkomst och därför har svårt att betala hyran.

Vädjan och de privata initiativ som tagits för att stödja människor med osäkra boendeförhållanden räcker dock inte på långa vägar. Uppsala kommun bör vidta konkreta åtgärder som säkerställer att samtliga Uppsalabor har möjlighet att leva upp till de restriktioner som anges.  Vi vill därför att Uppsala kommun:

- Säkerställer att de två kommunalt ägda fastighetsbolagen Uppsalahem och Ukfab, omedelbart stoppar alla vräkningar, låter samtliga hyresgäster med osäkra kontrakt bo kvar så länge krisen varar, samt erbjuder sänkta hyror till dem som blivit av med sin försörjning.

- Tydligt uppmanar även de privata fastighetsägarna att på ett liknande sätt säkerställa att samtliga hyresgäster ska kunna bo kvar under pågående kris.

- Verkar för att den privata ägaren till Klosettpalatset på Skolgatan, som stått tomt sedan 2017 och nu äntligen renoverats, upplåter sina 110 fullt fungerande rum till människor som antingen bor på gatan, bor trångt, eller blir vräkta från sitt boende under krisen.

- Verkar för att de 112 lägenheterna på Sivia torg, varav en majoritet i dag står tomma i väntan på rivning, öppnas. De flesta hyresgästerna har flyttat ut under de gångna vintermånaderna, och en majoritet av bostäderna är i fullt fungerande skick.

Göteborg allmännytta var snabbt ute med att stoppa vräkningar - alla som bor i de kommunalt ägda hyreshusen får bo kvar under krisen. Det ser nu ut som att även de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm kommer att skjuta upp samtliga vräkningar. Vi uppmanar Uppsala kommun att vidta samma åtgärder, men att också gå längre genom att se till att använda Uppsalas bostadsbestånd fullt ut under krisen. Det är orimligt att bostäder ska stå tomma samtidigt som människor bor på gatan.