Sjukvården kämpar med allt större svårigheter. Under flera år har problemen på akuten vid Akademiska varit kända. Vårdplatser hålls stängda och på många håll syns en personalflykt. Det i sin tur har lett till en negativ spiral där kostnaderna för hyrpersonal drar iväg.
I en intervju i UNT konstaterade nyligen Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska, att det kan behövas en diskussion om prioriteringar i vården utifrån befintliga resurser.
För resurserna i dag räcker inte till. Region Uppsala beräknas gå en miljard back i år. Sveriges kommuner och regioner konstaterar att regionernas samlade underskott är större än under 90-talskrisen. Nivån på statsbidragen, de pengar regeringen ger till regionerna för att bedriva vård, matchar inte de behov som finns. Vården blöder medan regeringen och SD ägnar tid åt att slopa skatt på snus och plastpåsar.
Tyvärr är det inte bara regeringens politik som påverkar vården i länet. Vården i Region Uppsala har under lång tid underfinansierats och statsbidragen från den förra regeringen har inte använts på rätt sätt, till exempel för att öppna fler vårdplatser. Det har gjort regionen mindre robust för tuffa tider. Överskotten som de nu styrande partierna är stolta över att ha samlat på hög, rinner som vatten genom händerna på dem. Det hade varit bättre att ha använt pengarna för att förbättra arbetsmiljön ifjol än att nu lägga dem på dyr hyrpersonal.
Flera regioner, också borgerligt styrda, har skrivit till regeringen och begärt mer i statsbidrag. Men inte ens det har styret i Region Uppsala ansett nödvändigt.
I valet 2022 backade de styrande partierna, och oppositionen gick kraftigt framåt. Väljarna ville ha förändring. Alliansen valde dock att styra vidare med hjälp av SD. Och det märks: Region Uppsala är en av de som inte har protesterat mot angiverilagen, trots stort motstånd mot lagen bland vårdanställda.
Lokala liberala företrädare har kritiserat Liberalerna på riksplanet för samarbete med SD. Det finns all anledning för Liberalernas och i synnerhet Centerpartiets väljare att fundera över utvecklingen i Region Uppsala också. Partierna har gjort sig helt beroende av SD.
Om SD:s väljare trodde partiet skulle stärka sjukvården hade de fel. Politiken är detsamma som den som fick underkänt av väljarna vid valet: omhuldande av privata vinster och fortsatt press på personalen.
Vi står inför ett vägskäl för vården. Om underfinansieringen fortgår kommer personalen fortsätta att söka sig någon annanstans. Vi får inte bara en sämre fungerande vård; de som har råd och möjlighet kommer allt oftare att skaffa en privat försäkring. Det bildas ett a-lag som köper sig förbi vårdköer medan vi andra hamnar längre bak i kön. Det påverkar hela samhället och viljan att vara med och solidariskt bidra till välfärden.
Men det är fullt möjligt att vända den negativa utvecklingen. Vänsterpartiet står för en vård med rätt resurser, i första hand genom ökade statsbidrag. Vi vill satsa på personalen. Vänsterpartiets förslag till statsbudget hade gett en förstärkning till Region Uppsala och länets kommuner motsvarande drygt 500 tjänster i välfärdssektorn. Det skulle ha inneburit ett välkommet tillskott till vården och kunnat bidra med en bättre arbetsmiljö för vårdarbetare.
Vänsterpartiet vill göra upp med dyra privatiseringar i Region Uppsala. Vi vill bygga en sammanhållen och välfungerande vård som är jämlik för alla i hela länet.
Det borde också vara självklart privata vårdgivare med avtal med Region Uppsala inte på samma gång kan ta emot patienter med privat sjukförsäkring. I regioner där det undersökts har man sett att försäkringspatienter fått gå före i kön, samtidigt som regionen stått för kostnader för lokaler och utrustning för vårdföretaget.
Vården ska utgå från patienternas behov och en god arbetsmiljö för personalen. Våra gemensamma resurser ska gå till vård och inte till vårdbolagens vinstutdelning. Så skapar vi en hållbar vård i Uppsala län.