Kommunens planer pÄ att bygga nya höghus lÀngs Gottsunda allé, FlakvÀgen och LinrepevÀgen i Uppsala utgör ett hot mot ett 50 Är gammalt och uppvuxet smÄhusomrÄde i Södra ValsÀtra. Trots att sju av tio vill bo i smÄhus, vill Uppsala bygga höghus och pressa in sÄ mÄnga mÀnniskor som möjligt pÄ en sÄ liten plats som möjligt. Och de tar dessutom ingen hÀnsyn till de mÀnniskor som redan bor dÀr.
Planeringen av de föreslagna höghusen vid Gottsunda stadsstrÄk i anslutning till befintliga villatrÀdgÄrdar och en ny bilvÀg Àr ett uppenbart exempel pÄ bristande planering och visar pÄ otillrÀcklig respekt för omrÄdets unika egenskaper. Detta omrÄde har under mÄnga Är utgjort ett harmoniskt smÄhusomrÄde. Att placera stora byggnadskroppar sÄ nÀra detta etablerade smÄhusomrÄde förÀndrar totalt omrÄdets karaktÀr.
De planerade höghusen pÄ bÄde norra och södra sidan av Gottsunda allé samt pÄ FlakvÀgen och LinrepevÀgen kommer att ha en betydande inverkan pÄ omrÄdet. De kommer att dominera utsikten söderut och vÀsterut. Dessutom kommer de att uppfattas som Ànnu högre pÄ grund av omrÄdets lÀgre nivÄ. Detta skapar en instÀngd kÀnsla för de boende i smÄhusen.
De höga husen pÄ vÀstra sidan av SkrindvÀgen och HÀssjevÀgen kommer att skapa mer skugga, sÀrskilt under vintermÄnaderna och medföra insyn frÄn fönster och balkonger frÄn de högre vÄningarna. Det kommer att pÄverka bÄde ljusförhÄllandena och privatlivet för de boende i de omgivande smÄhusen. Med höga hus tÀtt inpÄ det lÄgt belÀgna smÄhusomrÄdet försvÄras Àven möjligheten att utnyttja solceller för elförsörjning, vilket förordas av Energimyndigheten.
En annan olycklig konsekvens av planerna Àr den föreslagna nya bilvÀgen som kommer att strÀcka sig framför trÀdgÄrdarna lÀngs HövÀgen. Att ha en genomfartsgata sÄ nÀra bostadshus framstÄr som en olÀmplig lösning i modern stadsplanering. Det kommer att skapa oönskat buller och ökad trafikbelastning, vilket pÄverkar livskvaliteten för de boende och ökar olycksrisken.
Det Àr dessutom oroande att det inte tas nÄgon hÀnsyn till den befintliga naturen och miljön i planeringen av dessa nya byggnader. Den underbara raden av björkar lÀngs SlÀdvÀgen offras för att göra plats för de nya höghusen. Och de problem med dagvatten och översvÀmningar som redan har drabbat omrÄdet pÄ grund av överexploatering och underdimensionerade dagvattensystem kommer att öka.
MÄnga villaÀgare har redan övervÀgt att flytta frÄn omrÄdet och osÀkerheten kring trivseln Àr pÄtaglig. Att förtÀta och fylla ett litet omrÄde med sÄ pass mÄnga mÀnniskor kan minska den sammanhÄllning och gemenskap som finns i ett etablerat smÄhusomrÄde. TvÀrtemot vad kommunen skriver finns det inget belÀgg för att tÀtare bebyggelse ger större trygghet. DÄ Àr det bÀttre att satsa pÄ smÄhusbebyggelse i omrÄdet söder om Gottsunda allé, vilket blir en lÀmplig fortsÀttning pÄ det befintliga smÄhusomrÄdet. DÄ skapas en mer naturlig grÀns mot Natura 2000-omrÄdet och den planerade genomfartsbilvÀgen pÄ grÀnsen till Natura 2000 kan utgÄ.
Om Uppsala kommun inte tar hÀnsyn till platsens sÀrdrag riskerar vi att för alltid förlora de speciella drag som Àr förknippade med den befintliga bebyggelsen. I stÀllet för att ogenomtÀnkt förtÀta smÄhusomrÄden bör Uppsala kommun fokusera pÄ att identifiera och frÀmja de faktorer som skapar attraktiva platser och bygga fler platser med samma kÀnsla.
Eftersom sju av tio vill bo i smÄhus, borde Uppsala kommun ocksÄ utgÄ ifrÄn hur mÀnniskor faktiskt vill bo. Inte utifrÄn idén att pressa in sÄ mÄnga mÀnniskor som möjligt pÄ en sÄ liten yta som möjligt. Vi uppmanar dÀrför Uppsala kommun att tÀnka om och se pÄ uppförandet av höghus nÀra befintlig smÄhusbebyggelse med nyktra ögon.