Stoppa Orbáns avdemokratisering

EU måste kräva att Ungerns regering drar tillbaka det lagförslag som skulle sätta demokratin ur spel, skriver Karin Karlsbro

EU måste agera mot den avdemokratisering som premiärministern Viktor Orbán genomför i Ungern, skriver Karin Karlsbro.

EU måste agera mot den avdemokratisering som premiärministern Viktor Orbán genomför i Ungern, skriver Karin Karlsbro.

Foto: Tamas Kovacs/TT

Debatt2020-03-27 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin sätter hela samhället under enorm press. Smittspridningen måste stoppas med ovanliga åtgärder och oroliga medborgare kräver snabbt agerande. På kort tid fattas i många europeiska länder beslut som i vanliga fall skulle ta månader eller år att få fram, men utan att för den skull strunta i grundlagen eller demokratiska principer. 

Men mitt i den pågående pandemikrisen förvärras nu också den demokratiska kris vi under flera år har kunnat följa i Ungern. Den auktoritära och hårt kritiserade premiärministern Viktor Orbán drar nu nytta av att uppmärksamheten riktas åt annat håll. I fredags (20/3) lade den ungerska regeringen fram ett lagförslag som gör det möjligt att styra landet helt genom förordningar under obegränsad tid, med hänvisning till coronapandemin. Orbán skulle då, med pandemin som ursäkt, kunna upphäva lagar och tillkännage nya bestämmelser –  helt utan att det nationella parlamentet ges möjlighet att sammanträda eller ens invända.

Förslaget, som förväntas antas redan nästa vecka, är inget annat än en attack mot de ungerska väljarna och parlamentet. För när beslutet är taget är demokratin i Ungern satt ur spel. 

Sedan Viktor Orbán kom till makten 2010 har han steg för steg begränsat den liberala demokratin och lagt grunden för en totalitär stat. Rättsstaten har stegvis monterats ned och under 2018 aktiverade Europaparlamentet artikel 7 i EU-fördraget, ett nödförfarande som syftar till att skydda EU:s grundläggande värden och medborgerliga friheter. Redan då var urholkningen av rättsstatsprincipen och begränsningar av yttrandefrihet, utbredd korruption och situationen för mänskliga fri- och rättigheter i Ungern oroväckande. Sedan dess har situationen förvärrats. Under 2019 blev Ungern första EU-land att inte längre klassas som helt fritt, enligt Freedom House.

Det som sker just nu i Ungern är mycket farligt och sker samtidigt som EU:s institutioner och medlemsländer är fullt upptagna med att hantera en situation där liv, hälsa och hela den europeiska ekonomin står på spel. Men trots det måste EU orka agera mot det som nu pågår i Ungern. 

EU:s institutioner och medlemsländer måste ryta till mot den avdemokratisering som pågår och som går helt emot Europasamarbetets mest grundläggande värden. 

Att vägen till det totalitära samhället är kantat med goda intentioner, har historien lärt oss. När beslutsfattare får mer makt för att kunna hantera kris och krig måste de granskas noggrant för att säkerställa att de åtgärder som införs faktiskt är nödvändiga och proportionerliga. Extraordinära åtgärder är väldigt enkla att införa i svåra tider, men desto svårare att upphäva när krisen är över.

Just nu behöver vi särskilt slå vakt om demokratin. Annars kommer vi att den dagen pandemin är över inte bara behöva återhämta oss från virusets konsekvenser på vår hälsa, våra sjukvårdssystem och den djupa ekonomiska kris som riskerar komma, utan också bygga upp demokratin på nytt. Så långt ska det inte behöva gå. Därför måste Ungerns förslag stoppas, nu. Alla EU:s medlemsländer måste med samlad röst kräva att den ungerska regeringen drar tillbaka sitt förslag och om det inte sker, kräva ett totalstopp för ekonomiskt stöd till Ungern under kommande år.