Stoppa licensjakten pÄ lodjur!

Hur kan vi tillÄta jakt pÄ lodjur, samtidigt som vi kritiserar de som Äker till Afrika pÄ troféjakt, frÄgar Magnus Orrebrant och Per Axell.

De flesta mÀnniskor blir ytterst förvÄnade och förfÀrade över insikten att jakt pÄ lodjur sker, skriver Magnus Orrebrant och Per Axell.

De flesta mÀnniskor blir ytterst förvÄnade och förfÀrade över insikten att jakt pÄ lodjur sker, skriver Magnus Orrebrant och Per Axell.

Foto: Nils-Olof Engberg

Debatt2021-11-20 04:36
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Under flera Är har skadorna pÄ skogen och för lantbrukarna förvÀrrats pÄ grund av ökade klövviltstammar. Antal trafikolyckor med klövvilt har ocksÄ ökat markant. Lodjuret Àr en utmÀrkt predator pÄ rÄdjur men Àven pÄ dovhjort och kalvar av kronhjort. Mot den bakgrunden anser vi att jakt pÄ lodjur Àr kontraproduktivt och oansvarigt ur ett samhÀllsekonomiskt perspektiv och dessutom bryter det mot EU:s Art- och habitatdirektiv.

Hur motiverar landshövdingen ett eventuellt beslut om licensjakt pÄ lodjur?

Det pratas nÀstan enbart om rovdjurens negativa pÄverkan. Inom Svenska Rovdjursföreningen efterlyser vi en balanserad diskussion dÀr man Àven rÀknar med rovdjurens positiva roll, ur ett samhÀllsekonomiskt perspektiv och för naturen. Varje levande lodjur minskar kostnaden för trafikolyckor för enskilda och samhÀllet med cirka 0,5 miljoner kronor per Är dÄ de i snitt tar ca 65 hjortdjur per Är. Varje vuxet lodjur tar ca 65 rÄdjur, kronhjortar, dovhjort per Är. Cirka 12 procent av alla rÄdjur Àr involverade i trafikolyckor till en kostnad av 62 000 kronor per olycka.

Betesskador orsakade av hjortdjur pÄ skogen och för lantbrukets grödor uppskattas till miljarder kronor. Dessa skador skulle minska markant med större lodjursstammar. Dessutom har lodjur en försumbar pÄverkan pÄ tamdjur och hundar i Sverige. Totalt dödades 97 fÄr 2020 till en total kostnad av cirka 150 000 kronor varav i Uppsala lÀn endast 10 stycken fÄr dödades 2020.

Det finns en stor acceptans för lodjur hos den breda allmĂ€nheten. Lodjuret Ă€r Sveriges populĂ€rast rovdjur visar en nyligen gjord undersökning av SLU. Hela 97 procent vill ha lodjur i Sverige. Det finns inga tydliga vetenskapliga underlag som visar att jakt leder till större acceptans för lodjur bland allmĂ€nheten. De flesta mĂ€nniskor blir ytterst förvĂ„nade och förfĂ€rade över insikten att jakt pĂ„ lodjur sker. 96 procent anser att jakt inte ska ske Ă€ven om rovdjuren konkurrerar med mĂ€nniskan om det jaktbara viltet. ÄndĂ„ Ă€r konkurrensen troligen ett av huvudskĂ€len till lĂ„ga förvaltningsnivĂ„er i lĂ€nen. Det Ă€r sĂ„ledes den minoritet av Sveriges befolkning som jagar som driver frĂ„gan om licensjakt för att slippa konkurrens om det jaktbara viltet. 

Lodjuret Àr rödlistat och jakten Àr oförenlig med EU:s fridlysningsregler, som förtydligats i den sÄ kallade Tapiola-domen och den nya vÀgledning som kom frÄn EU-kommissionen den 12 oktober 2021. Lodjuret har jagats till allt lÀgre nivÄer i Sverige och stammen blir dÀrmed ytterst kÀnslig för inavel och eventuella epidemier som kattpest.

Av Sveriges 300 000 jÀgare Àr det endast en minoritet som Àr intresserade av sjÀlva jakten pÄ lodjur. Till den senaste lodjursjakten 2021 registrerades 4 067. Det Àr anmÀrkningsvÀrt att notera att av dessa utgjordes 325 av utlÀndska troféjÀgare. Efter som skytten fÄr behÄlla skinnet blir lodjuret en eftertraktad trofé.

Hur kan vi tillÄta detta, samtidigt som vi kritiserar de som Äker till Afrika pÄ troféjakt?

Svenska Rovdjursföreningen ber lÀnsstyrelsen att inte besluta om licensjakt efter lodjur 2022.