Stoppa förslaget om ett utökat konstmuseum

Genom ett extra kf-sammanträde kan förslaget om nytt konstmuseum stoppas, skriver Jonas Segersam (KD) med flera.

Jonas Segersam, Sarah Havneraas och Alfonso Marin (samtliga KD), motsätter sig att kommunen skulle investera hundratals miljoner i ett nytt konstmuseum.

Jonas Segersam, Sarah Havneraas och Alfonso Marin (samtliga KD), motsätter sig att kommunen skulle investera hundratals miljoner i ett nytt konstmuseum.

Foto: Pressbild

Debatt2021-03-10 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har en ohelig allians av V, S och L med minsta möjliga marginal i kommunstyrelsen röstat igenom en utbyggnad av Slottet, och med samma majoritet sagt nej till att frågan lyfts till kommunfullmäktige där konstellationen saknar majoritet. Kulturnämndens ordförande, Linda Eskilsson (MP), argumenterade förgäves mot att man ska lägga ännu mer utredningspengar på Slottsalternativet. Lyckligtvis finns en majoritet bestående av fem partier, M, MP, C, KD och SD som vill att frågan ska tas upp i fullmäktige, något som lagen ger utrymme för eftersom en tredjedel av fullmäktiges ledamöter kan begära ett extra sammanträde. På så sätt finns en chans att stoppa förslaget redan nu! 

Kristdemokraterna var det enda partiet som kunde presentera ett färdigt förslag för nytt konstmuseum i Uppsala redan innan valet 2018, vilket vi också motionerade om i både Region Uppsala och Uppsala kommun. Det innebar ett samarbete mellan Upplandsmuseet (regionen) och Konstmuseet (kommunen), vilket skulle spara pengar och ge större möjligheter att utnyttja både Uppsala Slott, Akademikvarnen och Gamla Uppsala för visning av såväl kulturhistoria som konst.

I stället, ackompanjerat av argument som Uppsalas Eiffeltorn och Katarinahiss röstades förslaget igenom att mer än tredubbla kostnaden för museum från dagens 13 miljoner kronor till över 40 miljoner kronor – per år! Bara bergbanan/hissen skulle kosta mer än en tredjedel av nuvarande konstmuseum. För oss kristdemokrater är inte det acceptabelt, och därför säger vi nej till förslaget.

Att kommunen ska bekosta statens underhåll och utbyggnad av slottet är orimligt. Vi kristdemokrater kan förvisso under vissa förutsättningar tänka oss att bygga i historiskt känsliga miljöer, vi har exempelvis föreslagit ett återuppförande av den gamla Akademien, Carolina, vid Riddartorget. Men ska man bygga något sådant måste man göra det i ursprungligt material och utförande. Detsamma gäller naturligtvis Slottet – vi motsätter oss ännu en anakronistisk glaskub som på andra sidan Dag Hammarskjölds väg.

Vi var det enda partiet, förutom SD, som i vår budget för 2021 stod fast vid en skattesänkning på 30 öre. Det förpliktigar att hålla i pengarna. Nu har vänstermajoriteten beslutat om en miljard för nytt stadshus, en miljard för nytt Fyrishov, en miljard för nya Studenternas och en halv miljard för nya ishallen i Gränby. Av dessa förslag var det bara ishall som vi helt stödde. Vi anser att Uppsala kommun behöver hålla i pengarna betydligt bättre, i stället för att sätta på sig spenderbyxorna.

Det finns varken en majoritet för utbyggt museum i Slottet, eller i Kaniken. Därför utgår vi ifrån att de partier som också protesterat mot utbyggnaden på Slottet, i slutvoteringen i fullmäktige stöder vårt avslagsyrkande. Vi hoppas inte frestelsen blir för stor att bilda ännu en ohelig allians för att kunna genomföra investeringen på cirka 400 miljoner kronor. Vilket ger en kostnad på 40-50 miljoner kronor per år, och fortsatt hög skatt.

Hela konstmuseifrågan har skötts otroligt taffligt. Utredning efter utredning har föreslagit en utökning av verksamheten på slottet – trots att den viktigaste invändningen från de som önskar nytt museum är att slottet inte är en bra lokal. 

Under tiden som utredandet pågått har Universitetet lämnat samarbetet med kommunen och tagit ut sin konstsamling för utställning på Gustavianum i stället. Förslaget från utredaren Eva Schöld 2011 att samarbeta med regionen har ignorerats. Detta hade annars kunnat vara ett sätt att få en del av finansieringen av verksamheten från stat och region, genom kultursamverkansmodellen. 

Men i Uppsala är man sig själv nog och tror att man kan lösa, och betala, allt på egen hand. Nu har dessutom genom Uppsalas egen ”januariöverenskommelse” bestämts att Uppsala ska ansöka om europeiskt kulturhuvudstadsår 2029. Skattepengarna flödar.

När vi har en situation med otrygghet, skjutningar och sjunkande resultat i både skola och företagsklimat i Uppsala, då är det inte ett tre gånger så dyrt konstmuseum vi ska satsa på. I stället för en stålhiss som skymmer Slottet skulle man kunna börja med att bygga en trätrappa likt den från Sunnerstastugan upp till åsens topp. Och i stället för att ösa pengar över ännu en offentlig institution borde vi hjälpa alla de kulturarbetare som förlorat sin försörjning i och med coronakrisen.