Stoppa förföljelsen av fredliga demonstranter i Belarus

Sök en demokratisk lösning på den politiska krisen, skriver 14 riksdagsledamöter i ett öppet brev till Alexander Lukasjenko.

Ales Bialiatski lägger ner blommor vid en minnesplats över en av de demonstranter som dödats under protestern i Belarus.

Ales Bialiatski lägger ner blommor vid en minnesplats över en av de demonstranter som dödats under protestern i Belarus.

Foto: The Right Livelihood Foundation

Debatt2020-12-02 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I morgon (3/12) delas Right Livelihood-priset ut i Stockholm. Bland årets välförtjänta pristagare återfinns demokrati- och människorättsaktivisten Ales Bialiatski och människorättsorganisationen Viasna, som tillsammans får priset “för sin beslutsamma kamp för demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus”. I stället för att hyllas för sina insatser, trakasseras Bialiatski och Viasna kontinuerligt av belarusiska myndigheter.  

I dag sänder vi, tillsammans med ytterligare nio riksdagsledamöter liksom Tysklands utrikesminister Heiko Maas, ett öppet brev till Alexander Lukasjenko, för att kraftigt fördöma den belarusiska regimens pågående angrepp på fredliga demonstranter.

Presidentvalet i Belarus 9 augusti kantades av valfusk och har lett till en protestvåg mot regimen av aldrig skådat slag. Statliga myndigheter har svarat med oproportionerligt och oacceptabelt våld. Hundratals har skadats och flera demonstranter har dödats. Människorättsbrotten som begåtts är mycket allvarliga. Viasna och andra organisationer har bland annat dokumenterat massarresteringar av fredliga demonstranter, skenrättegångar och tortyr.

Enligt en ny rapport från OSSE finns ”överväldigande bevis för att presidentvalet 9 augusti 2020 förfalskades och att massiva och systematiska brott mot de mänskliga rättigheterna har begåtts av de belarusiska säkerhetsstyrkorna som svar på fredliga demonstrationer och protester". Rapporten noterar också att ingen ännu har hållits ansvarig för dessa handlingar: inte en enda utredning har inletts och inte en enda tjänsteman har avskedats.

Såväl före som efter presidentvalet har Viasna och dess medarbetare utsatts för olika repressalier med syfte att försvåra organisationens arbete för mänskliga rättigheter. Vi beklagar djupt att anställda och volontärer på Viasna kontinuerligt angrips för sitt arbete. Just nu sitter Marfa Rabkova, volontärkoordinator på Viasna, fängslad i väntan på rättegång. Precis som FN:s särskilda rapportör för människorättsförsvarare anser vi att åtalet mot Rabkova i praktiken kriminaliserar arbete för mänskliga rättigheter i Belarus. Även Viasna-volontären Andrei Chapiuk sitter fängslad i väntan på rättegång. Hans ”brott” är att ha försvarat politiska fångars rättigheter.

Vi är djupt oroade över den senaste tidens eskalering av våldet i Belarus, vilket är en produkt av myndigheternas beslutsamhet att försöka tysta alla oliktänkande.

I vårt brev till Alexander Lukashenko uppmanar vi honom att:

– omedelbart och villkorslöst tillse att alla demonstranter, journalister, människorättsförsvarare och oppositionsmedlemmar – däribland Viasnas Marfa Rabkova och Andrei Chapiuk – släpps ur fängelse, och att alla anklagelser som riktas mot dem dras tillbaka.

– omedelbart stoppa förföljelsen av, och trakasserier mot, de som utövar sin självklara rätt till yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet. Dessa politiska rättigheter ska försäkras alla människor i Belarus.

– agera i linje med den belarusiska konstitutionen och landets internationella skyldigheter gällande de mänskliga rättigheterna genom att låta civilsamhället och människorättsförsvarare utföra sin fredliga verksamhet, utan hot och repressalier.

– tillse att alla personer som gör sig ansvariga för kränkningar av de mänskliga rättigheterna utreds och åtalas.

– söka en fredlig och demokratisk lösning på den aktuella krisen och föra en öppen och inkluderande dialog med företrädare för oppositionen och det civila samhället.

Vi uttrycker vår fulla solidaritet med det belarusiska folket i deras kamp för demokrati, och vi är fast beslutna att ytterligare stärka det civila samhällets arbete såväl inom som utanför Belarus för att främja demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i landet.