I veckan som gått har Knivstas kommunfullmäktige fattat beslut om att upphäva Stadsutvecklingsstrategi 2035 som antogs förra mandatperioden. Detta då dokumentet skapades i samklang med det omtalade fyrspårsavtalet och saknade stöd både hos dåvarande oppositionen och inte minst hos befolkningen, som efter detta röstade för en ny politisk ledning.
Sedan hösten 2022 styrs Knivsta kommun av Knivsta.Nu och KD med stöd av SD. Våra partiers viktigaste fråga lokalt är att förvalta det förtroende vi fått för att lägga om stadsbyggnadspolitiken till att bli mer trivsam och småskalig. Det vi kommunicerade ut i valrörelsen sätter vi nu i verket. Det innebär att stora förändringar nu pågår i planeringsarbetet.
Tyvärr har vi under föregående mandatperioder sett att bristfälliga avtal och haltande planering från kommunens sida har resulterat i att byggnader avviker från detaljplanen på ett negativt sätt. Sågentomten är ett exempel på detta, där slutresultatet inte stämmer överens med det som planerades. Nu säkerställer vi att kommunen framledes ska skriva bättre avtal, och avkräver följdriktighet i avtal med exploatörer som regleras med erforderliga viten vid avvikelser.
Vi upphäver nu Stadsutvecklingsstrategi 2035 främst av två skäl. Det första är att dokumentet till stora delar landar i slutsatser kring stadsbyggnad som vi inte delar. Det handlar om ”landmärken” på över fem våningar i centrum, om tät och hög bebyggelse längs huvudstråk och om helt bilfria stadsdelar. Man har dessutom valt bort viktiga värden som att säkerställa tillräckligt med mellanrum mellan husen, trädgårdar och lokaler för kaféer och butiker i bottenplan. Vår vision är i stället att bygga mer småskaligt, vackert och tryggt, än det som vi nu sett i centrala Knivsta.
Det är sedan länge fastställt i ett antal studier att en för tät och skuggig bebyggelse ger negativ inverkan på människors mående. I genomtänkta miljöer med god proportionalitet ges däremot förutsättningar att leva goda liv. Framgångsfaktorer är trivsamt gestaltade områden, utan för mycket insyn i bostäderna, med tydliga avgränsningar mellan privata och offentliga ytor och utan otrygga platser.
Det andra skälet till att vi upphäver det gamla dokumentet är att kommunen har för många detaljerade styrdokument kopplat till stadsbyggnad som inte hänger ihop. Vi väljer nu att samla den viktiga styrningen till ett annat viktigt dokument, nämligen: Stadsbyggnadsprinciper med arkitekturpolicy, som samtidigt kommer att revideras.
I dokumentet ska det även finnas en ny vision för Knivsta samt en inriktning för att kunna möta skrivningarna i fyrspårsavtalet med staten och Region Uppsala om bostadsbyggande. Vår målbild är att utveckla Knivsta med trädgårdsstadens principer som utgångspunkt.
Man kan tycka att det är byråkratiskt, men det är viktigt att ha god ordning i styrdokumenten om man vill ha goda resultat.
Mycket arbete pågår med att lägga om de senaste årens misslyckade stadsbyggnadspolitik.
Vi gör nu detta steg för steg med Knivstabornas bästa i fokus.