Stefan Löfven borde visa sig i munskydd även i Sverige

Stefan Löfven borde visa vägen och bära munskydd även i Sverige, skriver Krister Forsberg.

Krister Forsberg anser att statsminister Stefan Löfven borde föregå med gott exempel och bära munskydd även i Sverige.

Krister Forsberg anser att statsminister Stefan Löfven borde föregå med gott exempel och bära munskydd även i Sverige.

Foto: Privat/Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-12-19 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhälsomyndighetens rigida inställning till munskydd får inte hindra Stefan Löfven, att vara solidarisk med alla som tror på munskydd. När allt kommer omkring handlar det om att förhindra smittspridning och spara liv.

Den 3 december publicerades en tysk studie. Efter införandet av obligatorisk användning av munskydd under 20 dagar reducerades insjuknande i covid-19 med omkring 45 procent. Kungliga Vetenskapsakademins expertgrupps rapport, som kom för några veckor sedan, bekräftar även att munskydd är en effektiv åtgärd för att minska smittspridning i framför allt inomhusmiljöer och i kollektivtrafiken. Många är därför mycket upprörda över de påståenden om munskydd ofta kommit från statsepidemiologen Anders Tegnell. Påståenden som på Twitter genast skulle tas bort med motiveringen ”Falsk information”.

Vår statsminister Stefan Löfven borde visa solidaritet, inte bara i umgänget med andra statschefer utomlands, utan även med alla i Sverige som med munskydd vill visa respekt för andra. Munskydd är den mest kostnadseffektiva åtgärden som bidrar till att skydda andra från att bli smittade och insjukna i covid-19.

Vid presskonferensen den 3 december meddelade Stefan Löfven att smittspridningen ökat så pass mycket att gymnasieskolorna måste stängas. Ett beslut som fattades på inrådan av Folkhälsomyndigheten. I Finland fattade den finska statsministern Sanna Marin, iklädd munskydd, beslutet att alla elever i finska gymnasieskolor måste bära munskydd. Ett beslut som möjliggjorde för finska elever att få fortsätta att gå i skolan. Hålla avstånd räcker inte om du tillbringar tid inomhus med smittad person som inte bär munskydd. När alla bär munskydd uppnås kombinerad skyddseffekt, som signifikant reducerar insjuknande i covid-19 (se den tyska studien). Om inte Folkhälsomyndigheten var så rigid i sin syn på munskydd hade Stefan Löfvens beslut kunnat vara annorlunda med större samhällsnytta och färre avlidna som följd.

Statsministern vill få det till att användning av munskydd inte är en politisk fråga och därför är det endast myndighetens ansvar att besluta över frågan. I normala fall kan det stämma, men i Sverige till skillnad mot andra länder har frågan fått en helt annan vändning. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida, att olika länder har landat olika i sina rekommendationer. I dag vet vi att de flesta länder, utom Sverige, inklusive WHO och EU:s hälsomyndighet ECDC har samma uppfattning. Det är Folkhälsomyndigheten som ensam har landat i sin uppfattning.

Trots detta fortsätter Folkhälsomyndigheten att negligera fakta från forskare världen över. Den 10 december kräver Centerpartiet att Folkhälsomyndigheten ger råd om användning av munskydd där smittan är som störst. Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten meddelade samma dag att kravet från Centerpartiet inte kommer att ändra på myndighetens uppfattning. Nu är det Statsministerns ansvar att lösa upp den knut som Folkhälsomyndigheten har bundit så hårt.

När Folkhälsomyndighens rekommendationer synas i sömmarna märks, att flera inte är tillräckligt hållbara. Rekommendationen att hålla avstånd kan bara gälla utomhus, så till vida inomhuslokalen har god ventilation och få befinner sig i den. Eftersom man är smittsam två dagar för symtom har rekommendationen att stanna hemma vid symtom en begränsad effekt. 

Det är sorgligt att Stefan Löfven och andra regeringsmedlemmars budskap till medborgarna alltid blir så fattiga i sin framställning. Många gånger skapas förvirring i stället för klarhet. När får vi i Sverige se en skylt framför ministrarnas talarstolar med orden HÄNDER – ANSIKTE – UTRYMME tillsammans med piktogram, som ministrarna i den brittiska regeringen har när det talar till medborgarna?

Blodgivarcentralerna är ännu ett sorgligt exempel på konsekvenserna av Folkhälsomyndighetens rigida inställning till munskydd. På blodgivarcentralerna använder personalen inga munskydd i nära kontakt med blodgivarna och inga krav ställs heller på att blodgivarna ska bära munskydd, Allt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Ännu ett exempel på, att hålla avstånd inte fungerar. Ha då i minnet, att i SVT Morgonstudion den 4 december säger Tegnell: ”Det har ännu inte uppkommit några situationer där munskydd behövs”. 

Stefan Löfven, nu vill vi, att du, klädd i munskydd, går i spetsen i kampen mot covid-19. Ditt munskydd kommer att ha ett starkt symbolvärde, en påminnelse om den fara som hotar oss alla.

Under tiden fortsätter Folkhälsomyndigheten att negligera fakta från vetenskapliga studier och krav från tre politiska partier. Frågan är hur länge Stefan Löfven kan fortsätta negligera väljarna?