Starta Uppsalas tekniska gymnasium 2021

Uppsala ska tillhöra landets bästa skolkommuner, inte de sämsta, skriver Christopher Lagerqvist och Lage Hedin.

Christopher Lagerqvist och Lage Hedin (bägge M) vill att Fyrisskolan omvandlas till ett renodlat tekniskt gymnasium.

Christopher Lagerqvist och Lage Hedin (bägge M) vill att Fyrisskolan omvandlas till ett renodlat tekniskt gymnasium.

Foto: Pressbild

Debatt2021-01-08 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom flera områden går det bra för Uppsala, men inte för alla i Uppsala och inte för hela Uppsala. Denna sanning har blivit än mer kännbar under coronapandemin. I Lärarförbundets skolranking 2020 hamnar Uppsala på plats 216 av totalt 290 kommuner. Det är vi moderater definitivt inte nöjda med. Uppsala, med sina två universitet, ska resultatmässigt tillhöra de bästa skolkommunerna, inte de sämsta.

Dessvärre noteras resultatförsämringar på varje skola, i nära nog varje klass. Trots det saknar Uppsala ett välfungerande uppföljningssystem för skolresultat. Uppsala använder inte relevanta förädlingsvärden för hur elevernas resultat förändras från år till år. Inte heller mäts elevens progression i varje ämne mellan olika årskurser. Uppsala behöver införa ett system för att centralrätta nationella prov och säkerställa likabedömning. För att få en kunskapsskola på plats behövs också en politik som prioriterar kunskaper.

Varje skola behöver goda förutsättningar för att kunna lyckas med sitt kunskapsuppdrag. En del av det handlar om hur skolorna profileras. Moderaterna föreslår att Uppsala ska renodla utbudet av gymnasieutbildningar för att på ett bättre sätt kunna ta tillvara de resurser som finns på Uppsalas olika gymnasieskolor.

Som ett första steg vill Moderaterna att Fyrisskolan ska bli Uppsala Tekniska Gymnasium år 2021. På skolan finns redan en toppmodern, bred och väl uppbyggd maskinpark med avancerad teknik och mycket välutbildade lärare. Exempelvis har skolan en disputerad lektor i biologi, en licentiat i teknik och två disputerade lektorer i fysik, vilket inte bara är ovanligt i Uppsala utan unikt i Sverige.

Vid Fyrisskolans antagning till årskurs 1 i höstas var det enbart 2 (av 101) elever som hade valt naturvetenskapsprogrammet som sitt förstahandsval. En stor del av övriga elever har, enligt skolans lärare, bristande förkunskaper och i många fall även bristande studiemotivation. Lärarna vittnar om att dessa villkor riskerar att förstärkas framöver och föreslår att utbildningsuppdraget renodlas. Alla elever behöver kompisar som drivs av en hög studiemotivation. En positiv effekt av lärarnas önskemål blir bättre integration.

Till höstterminen 2021 inrättas en ny profil mot bioteknik. Förhoppningen är att locka fler unga kvinnor till teknikutbildningarna i en tid då det finns ett stort behov av teknikutbildad arbetskraft. Utvecklingen välkomnas varmt av Uppsalas lokala bioteknikföretag. Inför höstterminen 2022 planeras en profil mot samhällsbyggnad på teknikprogrammet. Därmed ger utbildningarna på Fyrisskolan goda förberedelser inför exempelvis civilingenjörsutbildningar inom Industriell ekonomi (nystartad i Uppsala), Molekylär bioteknik samt Miljö och vattenteknik.

På Fyrisskolan finns just nu unika möjligheter att förena, å ena sidan, behovet av fler ingenjörer med gedigna grundkunskaper med, å andra sidan, behovet av att varje student ska få de bästa möjligheter att förbereda sig väl inför högre studier och arbetsmarknaden. Varje elevs fulla potential ska tas tillvara.

Moderaterna vill att Fyrisskolan byter namn till Uppsala Tekniska Gymnasium redan i januari 2021 och återupptar sina avancerade teknikutbildningar. Det behövs en vidareutveckling av den treåriga teknikutbildningen och den fyraåriga utbildningen till gymnasieingenjör. Moderaterna vill även att det naturvetenskapliga gymnasieprogrammet flyttas till andra gymnasieskolor i Uppsala så att alla elever får fler studiemotiverade kompisar.

Celsiusskolan har tidigare genomgått en profilering mot ett idrottsgymnasium. Nu är det dags att ta nästa steg i profileringsarbetet av Uppsalas gymnasieskolor och skapa attraktiva utbildningar. Ett tekniskt gymnasium blir en viktig förutsättning för att kunna höja elevresultaten i Uppsala. Det är dags att tillvarata Fyrisskolans unika kompetens och nyttja Fyrisskolans utrustning optimalt inom teknikutbildningsområdet. Alla elever ska kunna lyckas i Uppsala!