Starta en återbruksgalleria i Boländerna

Uppsala måste steg för steg bygga en cirkulär ekonomi, skriver Göran Brolund och Gudrun Utas.

Göran Brolund och Gudrun Utas föreslår att Uppsala får en återbruksgalleria likt ReTuna i Eskilstuna.

Göran Brolund och Gudrun Utas föreslår att Uppsala får en återbruksgalleria likt ReTuna i Eskilstuna.

Foto: Joakim Serrander

Debatt2023-04-17 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en tid som många upplever som tung och allt mer meningslös gäller det att hitta ljus som brinner och ger hopp om en bättre framtid. Klimatkris, inflation, pengar som inte räcker till nästa inkomst. Det finns ingen enkel helhetslösning, men en dellösning bland många är att vi tar vara på det vi har. Att vi steg för steg bygger en cirkulär ekonomi med återanvändning som en viktig del i ett liv där vi mår bättre. Följande åtgärder bör genomföras i Uppsala:

1. Smarta Kartan. För att kunna leva mer cirkulärt och klimatvänligt behöver vi känna till alla Uppsalas second hand-affärer, reparatörer och verkstäder så att vi kan handla billigt, klimatsmart och laga/reparera det som behövs. Smarta kartan startades av föreningen Kollaborativ ekonomi och Göteborgs Stad och finns nu även i en rad andra städer. Det är en digital samlingsplats där man enkelt hittar platser där man kan hyra, dela, byta, låna, ge och få och även köpa begagnat och få saker reparerade, låna verktyg och sportprylar, byta kläder, nyttja bilpool med mera. Det blir enkelt och lätt att få en överblick. Vi hoppas att Uppsalaborna snart får tillgång till Uppsalas Smarta karta.

2. Uppsala kommuns avfallsplan har många bra förslag, men det går för långsamt och innebär inte någon strukturförändring. Återvinningscentralerna (ÅVC) ska bli fler och några ska omplaceras. Det är bra, men innehållet behöver göras om så att det centrala blir återbruk och reparation. I dag slänger man grejer i olika containrar för återvinning eller kanske lägger för återbruk i en liten bod.

I planen står att systemen för mottagning ska utvecklas liksom avsättningen av återbruksmaterial som kommer in via återvinningscentralerna. På enkel svenska borde det betyda att ÅVC görs om till återbrukscentraler där man lämnar prylar till kunniga anställda som avgör om det som lämnas in kan direkt återanvändas, behöver repareras eller i sista hand återvinnas. Det kräver utbildning och fortbildning, verkstäder, reparatörer, handledning, genomtänkt geografisk placering av olika enheter, samarbete mellan olika grupper av anställda, information till kommunens invånare, nära kontakter mellan politiker och tjänstemän och att försäljningen av andrahandsvaror utökas kraftigt med fler second hand-butiker som kan ta emot den ökade mängden av andrahandsvaror.

I en tid då vi behöver hålla hårt i plånboken och värna klimat och miljö ökar efterfrågan, så låt oss snabbt skala upp verksamheten ordentligt.

3. Återbruksgalleria. Den mest kända gallerian är ReTuna i Eskilstuna där en mängd second hand-butiker, insamlingsplats för andrahandsvaror, verkstäder, folkhögskola och café är samlade under ett tak. Ett slags centrum för återbruk som samlar hantverkare, konstnärer, företag och utbildningar för att skapa återbrukskultur och visa på konkreta alternativ för en grön omställning. Det bygger framtidstro och optimism. Det går också att börja i liten skala och sen satsa mer, en mjukstart, som Härnösand med deras RE:store där man kan hyra en hylla, en större yta eller ha en permanent butik. I Uppsala skulle man kunna skapa en återbruksgalleria i Boländerna eller på annan lämplig plats.

Vi gläds åt Uppsalas insatser för återbruk av byggmaterial och uppskattar Klimatprotokollets arbete där näringsliv, kommun, region, universitet och civilsamhälle samarbetar för en bättre klimatpolitik, MEN det är inte en kraftfull väl samordnad helhetssatsning. 
Uppsala är en av 53 städer som ska bli en europeisk pilotstad i EU-satsningen ”Net Zero Cities” och genomföra pilotprojekt inom bl.a. cirkuläritet. Då duger inte dagens myrsteg utan då krävs elefantkliv. 
Våra förslag är genomförbara, kostar inte stora pengar och skulle få många att tänka nytt om andrahandsvaror, hyra, låna, reparera, byta, dela – sådant som är bra för miljön, vårt mående och vår plånbok. Det är en satsning på helheten och ett bättre liv!