Stärk polisen!

Polisen måste ha kapacitet att ta tillbaka kontrollen i områden där kriminella gäng hotar att ta över, skriver Roger Haddad (L).

Det måste bli svårare att ta in sprängmedel i landet. På bilden undersöks en misstänkt handgranat i Limhamn.

Det måste bli svårare att ta in sprängmedel i landet. På bilden undersöks en misstänkt handgranat i Limhamn.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2015-12-14 00:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utanförskapet i flera av våra städer är oroande. Inte minst gäller det de områden och stadsdelar som Polismyndigheten identifierat som särskilt socialt utsatta, men även där kriminella gäng i princip tagit över.

Hot, våld och utpressning är oacceptabelt. Liberalerna uppmärksammade i våras regeringens inrikesminister på behov av åtgärder efter skjutningarna i Göteborg, men också fler åtgärder mot radikalisering i de mest utsatta stadsdelarna. Beskedet då var att inga fler åtgärder var aktuella. Alliansregeringen skärpte vapenlagstiftningen i september 2014, förberedelse till vapenbrott utreddes men genomfördes inte i lagförslaget.

Vi vill att förberedelse till vapenbrott kriminaliseras. Efter besök hos Malmöpolisen och Tullverket i Skåne förslog vi i somras åtgärder mot illegala vapen och handgranater. Vi vill att inregränslagen skärps. Det måste bli svårare att ta in sprängmedel, dynamit och handgranater, Tullverket måste kunna ingripa direkt. Till skillnad från regeringen vill vi att handgranater klassas som vapen under vapenlagen. Straffet för innehav av handgranater måste höjas, att man idag får böter speglar inte brottets allvar och den skada handgranater kan medföra, det har vi sett i exempelvis Malmö men också mot polisbussen i Tumba.

Liberalerna vill se en särskild satsning på det lokala brottsförebyggande arbetet. Vi föreslår 25 miljoner mer än regeringen. Vi avsätter också mer resurser till polisen, bland annat ska dessa samlat användas i arbetet mot radikalisering och extremism, men också ökad polisär närvaro i utvalda områden. Regeringen bör snarast återkomma med förslag på hur den lokala polisen kan förstärkas i stadsdelar, enbart administrativa befattningar räcker inte.

Att regeringen i sitt uppdrag ger Polisen och Brottsförebyggande rådet uppdrag att samverka och identifiera framgångsfaktorer är otillräckligt. Ett sådant uppdrag har redan genomförts av BRÅ som nyligen redovisade sin rapport. Polisen och de utsatta kommunerna har god kännedom om problemen. Det som saknas är resursförstärkningar och poliser i yttre tjänst för att arbeta förebyggande. Det är olyckligt att regeringen återigen vill avvakta en ny rapport till november 2016 innan man lägger skarpa förslag.

Polisen har en mycket tuff arbetssituation idag. Detta beror bland annat på migrationstrycket och arbetet med inre gränskontroller, men också den särskilda insatsen efter de avskyvärda bränderna vid asylboendena. Arbetet mot terrorism är också prioriterat med en fortsatt förhöjd hotnivå.

Nationella operativa avdelningens förfinade kartläggning över kriminella områden är välkommen. De 14 utpekade områdena måste innebära att Polismyndigheten prioriterar lokala poliser i närområdet. En synlig polis som stör de kriminella är centralt, men också ökad samverkan med skola, föreningsliv och kommuner.

Liberalerna har fått indikationer på att regeringens satsning inte innebär nya resurser eller fler poliser till dessa områden. Detta är inte acceptabelt. Det räcker inte med muntliga utfästelser. Regeringen har redan gjort uttalanden om högre ambitioner kring hatbrott och nu mot den organiserade brottsligheten.

Dessa uttalanden måste innebära att Polisen med kraft kan gå in och på riktigt ta tillbaka kontrollen annars kommer parallella samhällen med gäng, våld, narkotikaförsäljning, skjutningar och utpressningar att fortsätta verka. Polisen förväntas istället omprioritera. Liberalerna har en satsning i vår budget, men polisens extraordinära arbetssituation idag kommer sannolikt att kräva fler åtgärder resursmässigt för att hantera dagens nya verklighet.

Roger Haddad

Rättspolitisk talesperson (L)

Ledamot av Justitieutskottet

Läs mer om