Det är inte så många decennier sedan en vanlig svensk kommun endast erbjöd den som ville äta utanför hemmet några enstaka konditorier och restauranger där det bara serverades svensk husmanskost. I övrigt bestod nöjeslivet av enstaka biografer, dansställen och teatrar. Dessa var tillsammans med museum och kyrkor det som turister förväntades besöka. Besöksnäringen var där och då en liten del av tillväxten som få talade om. I dag är det dock annorlunda.
Den svenska besöksnäringen växer och siffror visar att den moderna människans behov av att på ledig tid resa, uppleva, lära och njuta av mat och dryck blir allt större.
Besöksnäringen i Sverige sysselsätter i dag totalt 175 800 personer. Bara under 2017 ökade antalet anställda med 10 600 personer.
I siffror ökade sysselsättningstillväxten i besöksnäringen med 6,4 procent jämfört med 2016. Detta är betydligt högre än för svensk ekonomi som helhet där sysselsättningen i brinnande högkonjunktur växte med 2,3 procent under samma period.
I besöksnäringen skapas enkla jobb. Det är på kaféer och inom service, guidning, handel och restauranger som många unga får sitt första viktiga jobb. Många svenskar med rötterna i ett annat land och en annan kultur väljer att starta företag inom just besöksnäringen. Deras företag berikar Uppsala på flera sätt. Våra invandrade landsmäns företagaranda skapar nya arbetstillfällen och bidrar genom detta till att finansiera trygghet och välfärd. Därtill hämtar deras företag, som ofta är inom restaurang och kafénäringen, inspiration från världens alla hörn.
De bidrar med sina miljöer, smaker och dofter till att Uppsala såväl kulturellt, upplevelsemässigt som ekonomiskt blir en rikare kommun.
Politik är en helhet som hänger ihop. Om vi höjer skatter, ökar administrationen och gör det svårare att anställa så slår det med kirurgisk precision mot de kulturella och kreativa näringar som bär upp besöksnäringen. Det samma gäller om Sverige går i en mer isolationistisk och EU-skeptisk riktning. Inskränkt nationalism och socialism är därför hot mot den svenska besöksnäringen. Sverige är ett litet och exportberoende land. Men vi är också ett geografiskt stort land med en rik historia och fantastiska möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Detta lockar människor från olika delar av världen. Dessa kommer hit, bor, äter, dricker, handlar och besöker olika kulturella begivenheter. Allt detta skapar många nya jobb. Ibland reduceras kulturpolitik till en tävlan om vilket parti som kan ge mest i bidrag till museer, föreningar och teatrar.
Men en modern kulturpolitik förmår att se kulturens egenvärde, värna bildning och demokrati men också dess betydelse för jobb och tillväxt.
Företag skall uppskattas, inte straffbeskattas. Vi vill stärka besöksnäringen genom att göra det enklare och billigare att starta och driva företag samt öppna för fler vägar in på den svenska arbetsmarknaden. I Uppsala ser vi i dag hur ett känt besöksmål som Gamla Uppsala förfaller, och majoritetens politik avseende stads- och trafikplanering försvårar för företagande i centrala Uppsala. Parkeringsplatserna blir färre, trängseln större och de påbörjade vägarbetena allt fler. Byggandet av ny infrastruktur för idrotten har under mandatperioden präglats av förseningar och bråk mellan idrott och politik. För besöksstaden Uppsala är detta centrala frågor.
Detta håller inte och det är dags för en förändring. Den 9 september har väljarna chansen att byta politisk inriktning. Moderaterna vill, tillsammans med våra vänner i alliansen, föra en politik som ser och förstår besöksstaden Uppsalas behov och förutsättningar.
Besöksnäringen i Uppsala har, med rätt förutsättningar, stora möjligheter att växa de närmaste åren.
Men för att detta skall ske krävs en politik som sätter jobb före bidrag och prioriterar arbetet med ökad tillgänglighet, mindre administration, bättre relationer mellan politik, förenings- och näringsliv samt lägre kommunalskatt. Vi behöver fler, inte färre, vägar in på arbetsmarknaden. Därför har moderaterna föreslagit en ny anställningsform i form av inträdesjobb. Moderaterna i Uppsala satsar i vår budget tio miljoner kronor extra på att utveckla besöksnäringen. Allt detta sammantaget lägger grund för en modern politik som förstår besöksnäringens villkor. Som ser näringens potential att skapa fler jobb inte minst för de grupper som står utanför arbetsmarknaden. Riktiga jobb med riktiga löner som genererar skatteintäkter till samhällsbygget och frihet för den enskilde.
Valet i september är ett val mellan jobb eller bidrag. Moderaterna vill att den flit och ansträngning som besöksnäringens alla företag visar skall löna sig. Det är så vi bygger Uppsala och Sverige starkt.
Fredrik Ahlstedt, kommunalråd (M)
Markus Lagerquist, riksdagskandidat (M)