Ställ inte stad mot land!

Om Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun måste vi göra det möjligt att flytta till och bo kvar på landsbygden, skriver Erik Pelling.

Först ut är Skyttorp och Knutby som när detaljplanerna är färdiga kommer att få sina första större tillskott av nya bostäder på flera decennier, skriver Erik Pelling.

Först ut är Skyttorp och Knutby som när detaljplanerna är färdiga kommer att få sina första större tillskott av nya bostäder på flera decennier, skriver Erik Pelling.

Foto: UNT

Debatt2021-12-27 04:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala behöver fler stadsdelar i takt med att vi blir fler. Om inte trängseln i trafiken ska bli ohållbar behöver vi både fler spår till Stockholm och förstärka kollektivtrafiken i staden med modern spårväg. Men vi behöver också fler bostäder, fler jobb och bättre service i våra tätorter på landsbygden. Med ordning och reda på trafiken i stan skapar vi bättre förutsättningar för de som ska åka kollektivt in till staden och för alla de som behöver bilen för att få ihop livet på landet. Som socialdemokrat ser jag behovet av både och. Både stad och land ska utvecklas.

En fjärdedel av alla oss Uppsalabor är bosatta utanför staden. Det gör oss befolkningsmässigt till Sveriges största landsbygdskommun. Ända sedan Mittenstyret med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet tillträdde har vi haft landsbygden i fokus. Vi arbetar på många fronter samtidigt för att hela Uppsala ska utvecklas. Läs mer om arbetet på www.uppsala.se/landsbygd. Målet är tydligt: Uppsala ska vara Sveriges bästa landsbygdskommun.

En viktig del i det arbetet är att vi tillsammans med näringslivet och ideella krafter etablerar servicepunkter runtom i vår kommun som ett sätt att stötta den lokala handeln. Du ska inte behöva bo i stan för att ha nära till kommunal och kommersiell service.

På servicepunkterna kan man exempelvis handla mat, tanka bilen, ta del av kommunal och lokal information och använda en dator för att göra ärenden. Men det handlar också om att skapa nya mötesplatser, att slå sig ner med en kopp kaffe i caféhörnan. Dessutom finns där ofta också ombud för Systembolaget och Apoteket. Hittills har vi öppnat servicepunkter hos den lokala handlaren i Järlåsa, Skyttorp, Vänge, Oxsätra, Knutby, Vattholma, Tuna och Bälinge. 

Vi satsar också stort på medborgarbudget på landsbygden. Medborgarbudget betyder att de boende på landsbygden får vara med och bestämma vad det ska satsas på. Nu har precis omröstningen för medborgarbudgeten i Rasbo och Vaksala avslutats. Vinnande förslagen blev bidrag till fyra olika föreningsprojekt i form av ett utegym med belysning vid Rasbokils bygdegård, en beachvollybollplan i anslutning till fotbollsplanen i Tuna, belysning över utegymmet och pulkabacken i Gåvsta samt en grill- och samlingsplats intill lilla lekparken i Lindbacken. 

Om Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun måste vi göra det möjligt att flytta till och bo kvar på landsbygden – hela livet. Du ska kunna träffa kärleken, flytta ihop och skaffa barn. Och du ska också kunna åldras på landsbygden. Därför behövs det både hyresrätter, bostadsrätter och småhus. 

Det pågår planarbete för drygt 2 000 bostäder i Björklinge, Bälinge, Storvreta, Gåvsta, Gunsta och Vattholma. Och arbetet är igång för att bygga upp en ständig planreserv för 400 bostäder i våra prioriterade tätorter på landsbygden: Vänge, Järlåsa, Bälinge och Lövstalöt, Björklinge, Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Jälla, Gåvsta, Gunsta, Länna, Almunge, och Knutby. Först ut är Skyttorp och Knutby som när detaljplanerna är färdiga kommer att få sina första större tillskott av nya bostäder på flera decennier.

Du måste också kunna ha ett fungerande arbetsliv på landsbygden. Under pandemin har många arbetat hemifrån, något som till viss del lär fortsätta även i framtiden. För att underlätta det arbetar vi för att etablera jobbhubbar på landsbygden där man som egenföretagare eller hemmaarbetare ska kunna arbeta tillsammans med andra. Men för alla de som måste åka till jobbet varje dag är fungerande kollektivtrafik och pendlarparkeringar nödvändigt.

Flera olika pendlarparkeringar byggs eller planeras i tätorterna på landsbygden och en plan för fortsatt utbyggnad av pendlarparkeringar har tagits fram. Det ska även bli lättare att cykla inom och till tätorter på landsbygden. Framkomligheten för gående, cyklister och kollektivtrafikresenärer ska också bli bättre.

Vi vill att fler ska upptäcka Uppsalas fantastiska landsbygd. Och att du som redan bor där ska kunna bo kvar. Uppsala ska hålla ihop och bli Sveriges bästa landsbygdskommun.