Städning efter (S)kolmisslyckandet pågår!

Skolan har länge varit underfinansierad av tidigare S-styre, skriver Sara Sjödal med flera i en replik.

Debatt2020-12-28 14:27
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Vi välkomnar Socialdemokraternas nya intresse för skolpolitiken i Tierps kommun (UNT 17/12) men de borde engagerat sig långt innan de hamnade i opposition för alla barns bästa. 

Socialdemokraterna prioriterade byggande av kulturhus och storrenovering av Vegahallen framför förskolelokaler. När Kvintetten tillträdde 2018 befann sig var fjärde barn i tillfälliga lokaler där flera dessutom var undermåliga. Nu är nya förskolor i Kyrkbyn, Söderfors, Skärplinge och Tierp beslutade. 

Skolan har länge varit underfinansierad av tidigare S-styre. Ett taktiskt drag för att kunna peka på att småskolor kostar för mycket och med det argumentet få alla att tro att det är ekonomiskt nödvändigt att avveckla landsbygdsskolorna. Ett fulspel för att få igenom alla röda politikers dröm, stora industriliknande skolor i enbart de större orterna. Vi ser i stället utveckling och anser att landsbygdens skolor får kosta, de är för viktiga för att läggas ned på grund av ekonomi.

Lite förvånade att Erica A Wallin har missat att en av de stora tillväxtnoderna i länet med nya arbetstillfällen är Forsmark. Hållnäs skola ligger i guldläge för alla nyanställda med barn i skolålder som letar bostad i området. Dessutom pågår en medborgardialog för att hitta nya lösningar för skolsituationen i Hållnäs och Skärplinge. Det är riktigt illa att Viktoria Söderling, Linda Friberg och Erica A Walllin väljer att på förhand köra över medborgarnas idéer i stället för att invänta medborgardialogens resultat. Denna demokratinonchalans är skrämmande men inte överraskande.

Sett till de låga resultatnivåerna är orsaken inte små skolor. Det är de större enheterna som inte lyckas ge eleverna de förutsättningar de behöver för att nå upp till sin fulla potential. Inom det fria skolvalet har alla föräldrar möjlighet att välja en av de små skolorna med stora utrymmen och små klasser till sina barn. 

Bygge av ny skola i Kyrkbyn för att ersätta den fuktskadade är självklart. Det pågår ingen planering av förändrade upptagningsområden. Månkarboföräldrar behöver inte vara oroliga för att verksamhet ska flyttas. De som underblåser och sprider dessa rykten sysslar med falsk ryktesspridning. Nu förstår vi var dessa rykten har sitt ursprung. Socialdemokraterna försöker med alla medel att stoppa nybygget i Kyrkbyn för de vet att en ny skola inte kan avvecklas under överskådlig framtid. 

Uppdelningen av rektorsområdena i mindre delar är beslutad inom verksamheten ledd av utbildningschefen inom ramen för kommunens styrsystem med tillitsbaserat förhållningssätt. Till skillnad från Socialdemokraterna har vi fullt förtroende för utbildningschefens kompetens i ledarskapsfrågor. Dessutom visar verktyget för systematisk arbetsmiljöuppföljning att nya organisationen är mycket uppskattad av medarbetarna.

Som vanligt tjatar Socialdemokraterna om att crossutbildningen vid Högbergsskolan var nyckeln till intäkter. Det har inte funnits en ”crossutbildning”. Att köra cross på skoltid var ett erbjudande att nyttja under individuellt val inom ordinarie programstudier. Crossatsningen innebar mer än 4 miljoner i nettoårskostnad, inte ett överskott socialdemokraterna fantiserat ihop. 

Det är riktigt pinsamt att oppositionsrådet och S-ledamöterna i utskottet Barn och Ungdom inte har koll på hur det kommunala ersättningssystemet fungerar. De stora intäkterna via elever från annan kommun kom inte från crosseleverna, de kom från Älvkarleby vars ensamkommande ungdomar gick på Högbergs. De ensamkommande bekostade crossåkandet. Intäkterna borde istället ha gått till ordinarie undervisning för att höja resultaten och snabba på utbildningstiden. Att lösa den ekonomiska utmaningen för gymnasiet är enkel, ge elever i Tierps grundskolor grundläggande förutsättningar att klara godkända gymnasiestudier inom tre år. Därför prioriterade vi 2019 om medel från gymnasiet till grundskolan.

Slutligen vill vi avsluta positivt och glädjas över beslutet att folkhögskolefilial ska etableras i kommunen. Folkhögskola som alternativ för dem som saknar full skolgång behövs för att rädda flera generationers skolmisslyckanden utifrån socialdemokraternas 45-åriga styre i Tierps kommun.