REPLIK
Luf:s försvars- och säkerhetspolitisk talesperson Ulla Lovcalic argumenterar för att Sverige borde bli medlem i försvarsalliansen Nato (UNT 23/12). Vi i SSU håller inte med. Den militära alliansfriheten har och kommer tjäna Sverige väl i framtiden. Det vore ansvarslöst att kasta omkull vår försvars- och säkerhetspolitik och öka spänningarna i vårt närområde. Däremot ska vi fortsätta med internationella samarbeten för att bygga gemensam säkerhet.
Högerpartierna röstade i början av december för en Nato-option. Vi beklagar detta och tycker det är oansvarigt att en svag majoritet driver igenom förändringar i den svenska säkerhetspolitiska linjen utan att förankra det med Socialdemokraterna. Historiskt har vi varit överens om att förändringar i svensk säkerhetspolitik ska ske med bred politisk förankring. Samtidigt är det skillnad på en option och ett medlemskap. Såväl i riksdagen som bland svenska folket är de flesta fortsatt emot ett Natomedlemskap. Vårt grannland Finland, som det är av yttersta vikt att vi samordnar vår säkerhetspolitik med, är inte heller medlem. Det är därför inte aktuellt att ansöka om medlemskap.
Den borgerliga visionen om Nato som en frihetsarmé må vara en fin vision, men det är naivt att tro att vi skapar fred med militära medel tillsammans med länder som Ungern, Turkiet och Polen. Nato är dessutom en kärnvapenallians. Kärnvapen är idag ett av de största hoten mot människors säkerhet. Att ingå i ett samarbete som inkluderar kärnvapenförsvar skulle undergräva Sveriges trovärdighet i arbetet för en värld fri från kärnvapen. Sverige ska vara en självständig röst för fred och nedrustning i utrikespolitiken.
I stället för att gå med i Nato bör Sverige stärka sin egen försvarsförmåga. Regeringen höjer nu försvarsanslagen kraftigt och har infört allmän värnplikt. Detta till skillnad från Alliansregeringen som prioriterade skattesänkningar framför försvaret och avskaffade värnplikten utan blocköverskridande förankring. Samtidigt som vi stärker svenskt försvar fortsätter vi värna internationella samarbeten. Så drar vi fördelarna av såväl alliansfrihet som gott samarbete.