Sponsrar kommunen radikalisering?

Vi efterfrågar en fullständig genomlysning av kommunens samtliga friskolor, skriver företrädare för Sverigedemokraterna.

Svaret på obekväma och angelägna frågor får inte vara “vi vet inte”, skriver Kent Kumpula (SD) och David Perez (SD).

Svaret på obekväma och angelägna frågor får inte vara “vi vet inte”, skriver Kent Kumpula (SD) och David Perez (SD).

Foto: Uppsala kommun

Debatt2022-05-20 05:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då var det dags igen, ännu en gång har det visat sig att en muslimsk friskola har sådana kraftiga kopplingar till radikal islamism att Skolinspektionen tvingas stänga ner skolverksamheten. Den här gången är det en av våra skolor i Uppsala, Imanskolan i Slavsta, som SÄPO slagit larm om. Enligt Skolinspektionen handlar det om styrelseledamöter som anses vara olämpliga att bedriva skolverksamhet, och att barn på skolan ska ha påverkats mot en islamistisk ideologi som riskerar leda till att elever radikaliseras.

Vidare framgår det i Skolinspektionens beslut (Dnr 2021:6974) att en av styrelsemedlemmarnas viktigaste inspirationskällor anser att den rätta Islam och den västerländska kulturen, med demokrati och medborgerliga fri- och rättigheter, är oförenliga. Inspirationskällan har dessutom hyllat förintelsen, stött självmordsattacker mot civila, ansett att icke-troende ska straffas med döden samt klargjort att människan inte kan stifta lagar som strider mot Guds ord.

Imanskolan i Slavsta är långt ifrån den första muslimska friskolan som visat sig ha starka kopplingar till radikal islamism. Det framkommer ett allt tydligare mönster när man granskar friskolor över hela landet med den här inriktningen. Gång efter annan blir vi varse om att barn indoktrineras till en radikal islamistisk ideologi. Det mest uppmärksammade fallet i närtid är Framstegsskolan i Rågsved som tvingades stänga eftersom eleverna riskerade att radikaliseras. Ett annat exempel är skolorna Jacobiskolan i Stockholm, Safirskolan i Göteborg, osv.

En del skolor har gått så långt att de förskingrat medel som skulle gått till barnens undervisning, men som i stället skickats utomlands. Pengarna ska sedan ha gått till att finansiera bland annat valkampanjer och att det har kunnat handla om finansiering av terrorism. Römosseskolans tidigare rektor, Abdirizak Waberi, dömdes nyligen till fängelse i fyra år och sex månader för bland annat grov förskingring. Det framkom i domen att åtskilliga miljoner svenska skolpengar hamnat hos islamistiska organisationer i Somalia. Pengar som skulle gått till att utbilda barn. 

Genom vår ledamot i Utbildningsnämnden har vi nyligen fått det bekräftat att kommunen inte har någon som helst insyn i kommunens muslimska friskolor. Uppenbarligen brister kommunen i sin tillsyn när det är först SÄPO som slår larm om att det finns risk för radikalisering av barn och unga. Ställ er även frågan hur barnens framtid hade påverkats om detta inte skulle ha upptäckts i tid? 

Vi efterfrågar krafttag från Uppsala kommun, som med hjälp av SÄPO bör göra en fullständig genomlysning och inventering över kommunens samtliga friskolor. Även de med annan trosuppfattning än den som lyfts här. Detta i syfte att säkerställa att våra barn inte riskerar radikaliseras och att inga medel gått dit dom inte ska. 

Varken Skolverket eller Skolinspektionen vet hur många muslimska friskolor vi har i Sverige, eftersom det är frivilligt för skolorna att ange om de har en konfessionell inriktning eller inte. Det behöver inte vara ett problem men dessa måste under inga som helst omständigheter förmedla budskap som gör att barn i förlängningen radikaliseras. Det går att få svar genom ganska enkla medel om man tycker att det är en viktig fråga. Saknar vi kännedom om hur många skolor som finns, då saknar vi även kunskap i vilka budskap som förmedlas. 

Svaret på obekväma och angelägna frågor får inte vara “vi vet inte”. Det är kommunens skyldighet att reda ut alla oklarheter och säkerställa att alla barn får en trygg och säker skolgång, utan att riskera utsättas för budskap i syfte att radikaliseras. 

Uppsala kommun måste vara proaktiva. Vi får inte vänta tills någon annan hör av sig och slår larm om misstänkt radikalisering. Då har det gått för långt. Det är dags att granska frågan i samarbete med sakkunnig extern part, gärna SÄPO, i syfte att ta reda på hur det ligger till. För att säkerställa att inga friskolor förmedlar budskap som riskerar att radikalisera barn.