Spola förslaget att politisera Uppsala slott!

För oss är det viktigt att slottets unika historia skildras på Uppsala slott, skriver Arne Sandemo, Bertil Norbelie, Margareta Fernberg och Christopher Lagerqvist.

I stället för dessa djupt olyckliga ingrepp behöver kulturen en renässans i Uppsala, skriver Arne Sandemo, Bertil Norbelie, Margareta Fernberg och Christopher Lagerqvist.

I stället för dessa djupt olyckliga ingrepp behöver kulturen en renässans i Uppsala, skriver Arne Sandemo, Bertil Norbelie, Margareta Fernberg och Christopher Lagerqvist.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2021-10-26 04:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart faller slöjan på nytt. Då avslöjas vänsterpartiernas intentioner att politisera Uppsala slott. Enligt förslaget ska "betydelsefulla samhällsförändringar" skildras på slottet, exempelvis utvecklingen av infrastruktur, industrialisering och svensk arbetarrörelse. Vidare föreslås att slottet ska visa en verksamhet som betonar Uppsalas allmänna stadsbyggnad och stadsmiljöutveckling.

Moderaterna i Uppsala hade nyligen stämma under vilken vi antog en ny kulturpolitik. För oss är det viktigt att slottets unika historia skildras på Uppsala slott. Verksamheten i ett historiskt centrum ska knytas hårt till slottets specifika historia, bygga vidare på och betona platsens unika historia och särskilt lyfta fram "kungen, drottningen, akademien, freden och studentsången".

Besökaren ska kunna vara med när beslutet om att Sverige skulle delta i det trettioåriga kriget fattades. Besökaren ska även få träffa den frysande filosofen som funderade över om han överhuvudtaget fanns. Det ska vara möjligt att få en inblick i fredsarbetet och lyssna till tonerna från borggården där studenterna samlats för att sjunga, hylla och fira. Inte minst ska den tid i Sveriges historia uppmärksammas då Sverige styrdes från Uppsala slott.

Med vänsterpartiernas förslag blir i stället utträngningseffekterna av slottets unika historia smärtsamt tydliga: Det är "samverkan och samordning med Uppsala konstmuseum" som ska betonas och de allmänna samhällsförändringarna och stadsbyggnadsprocesserna. Vad dessa fenomen har att göra på ett slott är obegripligt.

I stället för dessa djupt olyckliga ingrepp behöver kulturen en renässans i Uppsala. Ett historiskt centrum på Uppsala slott behöver ge auktoriserade Uppsalaguider tillträde till Rikssalen för att där, på plats, berätta om slottets spännande historia. I sammanhanget kan flera viktiga händelser särskilt utvecklas.

Sturemorden kan bli en del av en basutställning som visas året om. Den tid i Sveriges historia då kungen stack ihjäl sin politiska opposition och tvingades dela ut silver till de kvarvarande änkorna kan inte berättas med trovärdighet på någon annan plats. Änkorna behövde dock inte silvret utan lät smälta ned det till så kallade blodsklippingar, som kan lånas in från Kungl. Myntkabinettet i Stockholm. Dessa mynt utgjorde sedan ett finansiellt stöd som hertigarna Johan (III) och Karl (IX) behövde för att kunna störta brodern Erik XIV.

Drottning Kristinas abdikation behöver dramatiseras och spelas upp i Rikssalen varje sommar. Skådespelare och figuranter kan förevisa själva avsägelsen och publiken, som sugs in i detta historiska ögonblick, får förklaringen till varför Kristina utlöste en chockvåg genom hela Europa. Vissa grät, andra jublade. Dottern till "Lejonet från Norden" – Gustav II Adolf, som hade dött för protestantismen på slagfältet – hade blivit katolik. Dessa unika händelser i slottets historia behöver nu återuppstå utifrån de politiska kraven på originalitet och platstillhörighet.

Det är i denna riktning som vår unika slottsmiljö ska utvecklas framöver! Historiens dramatiska händelser på Uppsala slott ska inspirera till den omvandling som vårt slott behöver genomgå. Historien ska få liv och åskådliggöras där den utspelades. Då finns det varken plats för maskiner, verkstäder, konst eller revolutionär historia på slottet.

Samtidigt behöver arbetet med att ge konsten andra och mer ändamålsenliga lokaler i centrala Uppsala påskyndas. På så vis får vi mer plats för både originell konst och flera besökare. Med vår inriktning förstärks möjligheterna till en kunskapsintensiv inlärning för Uppsalas skolelever. Vem skulle inte vilja träffa Gustav Vasa, Dag Hammarskjöld och Drottning Kristinas akademie på Uppsala slott?

Den offentliga debatten i UNT och på den digitala webbplattformen ”Rädda Uppsala Slott”, som på knappt tre veckor samlat nära 3 000 upprörda medlemmar, har visat att stödet för den radikala omläggning av slottet som nu föreslås är minimal. Den nu presenterade ansatsen behöver omarbetas i grunden.

Moderaterna är beredda att ta frågan till väljarna i nästa års kommunval. Det är dags att ge Uppsalas invånare det historiska centrum som staden och hela Sverige så innerligt förtjänar!