Innan sommaren släppte Socialdemokraterna med Magdalena Andersson i spetsen en rapport om partiets nya ekonomiska politik. Hon tänkte göra en tydlig vänstersväng och lovade bland annat höjda skatter på sparande, och ett tak på sparformen investeringsparkonto (ISK) på runt 150 000 kronor undersöktes. Förslagen fick massiv kritik, men i en intervju öppnar Socialdemokraternas nya finansminister, Mikael Damberg, upp för att återigen höja skatterna på sparande.
Socialdemokraterna beskriver vanliga sparare som en girig elit som skor sig på andra. Det är en grov missbedömning, eftersom ISK-sparande blivit något av en folksport. Ungefär tre gånger så många ISK-sparar som spelar fotboll. Över tre miljoner svenskar har ett konto och 400 000 av dem skaffade det under det senaste året, enligt Skatteverket. Det finns en uppsjö av poddar, magasin och artiklar om fonder och aktier. Den nya regeringen utmålar det som ett sparande för miljonärer. Men depåerna hos nätbanken Nordnet har ett medianvärde av 33 500 kronor. Då har man dessutom räknat bort konton som helt saknar innehav. Fyra av tio kunder är under 40 år.
Detta är inte första gången Socialdemokraterna ger sig på sparare. Exempelvis höjde man skatten på ISK den 1 januari 2018. Utöver rent principiella argument mot antisparlinjen, som att pengarna redan är beskattade och att det är bra att människor sparar till en buffert eller pensionen, saknar den här typen av förslag stöd i opinionen. Timbro bad tidigare i år Demoskop undersöka opinionen kring ett tak eller höjd skatt på ISK. På frågan om vad man tycker om höjd skatt på ISK svarade sex av tio att det är ett dåligt förslag och bara två av tio ansåg att det var ett bra förslag. Ställer man konkret frågan om ett ISK-tak på den förhållandevis låga nivån 150 000 kronor, finns ett ännu starkare motstånd.
Att höja skatterna på sparande och kalla tre miljoner svenska ISK-sparare för ”miljonärer” är ett uttryck för både okunskap och förakt. En undersköterska som sparar en tiondel av sin lön varje månad når tre miljoner kronor, och är därmed ”mångmiljonär” efter drygt 30 år på börsen.
Det är också ett hån från Socialdemokraterna mot den unga person som valde bort mopeder och ”hitta sig själv-resorna” för att på sikt ha råd med en bostadsrätt. Sverige behöver fler som drar nytta av ränta-på-ränta-effekten för att slippa stå med mössan i hand gentemot staten. S-attackerna på sparandet behöver få ett slut.