En positiv attityd till företagande hos politiker och tjänstemän är grundläggande för hur företagens villkor påverkas, skriver Göran Nilsson.
Nu i valtider tävlar partierna om att lägga förslag som medför ökade kostnader för det allmänna. Men det är inte lika många som intresserar sig för hur allt ska betalas. De mindre företagens bidrag till samhället i form av skatter och avgifter är helt avgörande för Sveriges ekonomi och sysselsättning. Ändå tvingas många företagare arbeta under ytterst svåra förhållanden. Det gäller inkomster, antalet arbetade timmar, hindrande regelverk och så vidare.
Vi behöver fler växande företag. Det är direkt avgörande för vår framtid, inte bara ekonomiskt utan även när det gäller att klara problem som integration och att även glesbygden ska leva.
Småföretagen bidrar med mycket mer än sysselsättning och skatteintäkter. Teknikutveckling och innovationer stimuleras av den mångfald som fler mindre företag innebär. För löntagarna medför fler och mindre företag att det finns många arbetsgivare att välja bland. Det uppstår en välgörande konkurrens om arbetskraften, som gynnar alla i samhället.
Många av våra invandrare har med sig småföretagartraditioner från sina hemländer. Genom exempelvis regelförenklingar och förenklad myndighetsinformation underlättas deras företagande.
Det förbättrar samhällsekonomin, sysselsättningen och integrationen.
Många viktiga åtgärder måste vidtas på nationell nivå. Exempelvis är det nödvändigt att göra arbetsrätten mer flexibel bland annat genom att i turordningsreglerna i LAS även väga in kompetens.
Ett gammalt moderat krav är regelförenklingar, som nu är aktuellt eftersom det påverkar integrationen i positiv riktning. Även lagen om offentlig upphandling bör förenklas och förändras så att mindre företag inte missgynnas. Ett annat gammalt moderat krav är sänkt bolagsskatt, vilket skulle mildra dubbelbeskattningen av företagare. Ett höjt tak för Rutavdrag till 75 000 kronor per person är efterlängtat, både av företagare och av deras kunder.
Företagens villkor kan även påverkas lokalt i Uppsala län, både i kommunerna och i regionen.
En positiv attityd till företagande hos politiker och tjänstemän är grundläggande.
Även lokalt kan regelförenklingar göras. Regeltillämpningar bör göras mer företagarvänliga. Information kan göras mer lättillgänglig, dialog kan föras på flera språk och så vidare.
Även lagtillämpningar kan göras på ett mer positivt sätt. Exempelvis kan upphandlingar delas upp i flera delar för att även det lokala näringslivet ska kunna vara med och lägga anbud.
Göran Nilsson
kandidat till Knivsta kommunfullmäktige (M)