Slutreplik: Socialdemokraterna härmar borgerligheten

Socialdemokraterna bedriver inte egen politik utan hämtar allt från oss.

Uppsala konsert och kongress, där kommunfullmäktige sammanträder.

Uppsala konsert och kongress, där kommunfullmäktige sammanträder.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Debatt2020-08-11 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Uppsala minoritetsstyre skriver i UNT (1/8) att vi slår in öppna dörrar kan vi inte undgå att känna ironi. Arbetsmarknadsnämndens politik sedan valet är vad Liberalerna för mindre än 2 år sedan drev gemensamt med oss och nu försöker saluföra under vänsterflagg. Dock undrar vi vad Socialdemokraternas väljare tycker när partiet överger den politik de själva drivit.

S, L och Mp påstår att de redan driver de punkter vi tar upp. Låt oss klargöra:

1. S har haft sex år på sig att skärpa kontrollerna för bidragsfusk. Det är först när de tvingats ge efter i denna fråga för borgerligheten som något händer. Arbetet har satts i rullning sedan bara några månader tillbaka. Att S inte tagit tag i detta tidigare har lett fram till att nämnden nu måste öka budgeten med 5 mkr (en ökning på 20 %) för att täcka det underskott som den ansvarslösa politiken lett fram till.

2. Det är bra att att S erkänner att det finns problem med den uthyrningspolicy de själva beslutade för Uppsalahem och som skapar ”PULL-effekt” för bidragsberoende att söka sig till Uppsala. Uppsalalliansen kommer att fortsätta säga nej till ekonomiskt bistånd som godkänd inkomst för att teckna bostadskontrakt. 

3. Vi delar inte minoritetens syn att permanent boende utan krav på motprestation skulle främja etableringen och snabbare leda till arbete. Sådan politik skapar inte incitament att gå från beroende till självständighet. Det behövs tydligare krav på permanent, varaktig försörjning för att komma i fråga för ett förstahandskontrakt. Då finns en bra anledning att verkligen komma i arbete.

4. Minoriteten bemöter inte det faktum att familjer i vissa fall fortfarande kan förlora pengar på om ena föräldern går från bidrag till jobb. Vi sätter vår tillit till att L menar allvar med att fler individuella prövningar av försörjningsstöd nu ska genomföras.

I nämnden kommer vi att fortsätta driva på för ökade incitament till självförsörjning, vare sig minoritetsstyret orkar hålla jämna steg eller ej. I de fall L väljer att genomföra urvattnade kompromisser med S, kommer vi att envist bjuda motstånd.