Slutreplik: ÅldersgrĂ€nser fungerar som metod

Allt pekar pÄ att vi förebygger cannabisbruk genom att förebygga tobaksdebut, skriver Anders Monemar med flera i en slutreplik.

Rökning ökar riksen för cannabisbruk.

Rökning ökar riksen för cannabisbruk.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Debatt2019-11-15 09:35
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I en replik av Albin Zettervall kritiseras vÄrt förslag om att höja ÄldersgrÀnsen pÄ tobak till 20 Är för att fÄ ner konsumtionen av sÄvÀl tobak som cannabis. Vi menar att vÄrt förslag inte minskat i aktualitet sedan vi skrev vÄr debattartikel dÄ Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning precis presenterat en ny rapport om substansdebut bland skolungdomar.

DÀr framgÄr att debuten av cigaretter i genomsnitt sker nÄgot Är före cannabis. Detta, i kombination med att fler Àn var tredje elev i Ärskurs nio som röker ocksÄ anvÀnt cannabis medan icke-rökarna knappt testat, pekar pÄ att vi förebygger cannabis genom att förebygga tobak.
 

Vi har kommit lĂ„ngt i Sverige vad gĂ€ller minskning av tobaksbruk men det rĂ€cker inte om vi ska nĂ„ ett rökfritt Sverige 2025. NedgĂ„ngen av tobaksbruk har avstannat och det behövs nu fler Ă„tgĂ€rder för att komma tillrĂ€tta med det folkhĂ€lsoproblem som detta innebĂ€r. Zettervall pekar pĂ„ att det skulle vara bĂ€ttre att rökare istĂ€llet övergĂ„r till snus eller e-cigaretter. TyvĂ€rr innehĂ„ller Ă€ven de produkterna nikotin varför en Ă¶vergĂ„ng inte Ă€r en lösning. Dessutom vet vi Ă€nnu inte effekterna av e-cigaretter dĂ„ de Ă€r ett relativt nytt fenomen varför dessa produkter bör ha samma Ă„ldersgrĂ€ns.

ÅldersgrĂ€nser Ă€r en beprövad metod som vi vet fungerar. För alkoholförsĂ€ljning via Systembolaget Ă€r grĂ€nsen 20 Ă„r, vilket minskar kompislangning. Den kriminalitet som eventuellt skulle uppstĂ„ behöver hanteras av polis och tull, inte genom att sluta verka förebyggande.

Vad sambandet mellan tobaks- och narkotikaanvĂ€ndningen beror pĂ„ Ă€r inte helt klarlagt. 

DÀremot skulle en höjning av ÄldersgrÀnsen pÄ tobak och tobaksrelaterade produkter till 20 Är vara ett sÀtt att minska sÄvÀl cannabis- som tobakskonsumtionen bland ungdomar, och med det Àven skadorna.

LĂ€s mer om