Det är dags att sluta döda måsungar

Fiskmåsarnas rop hör ihop med svensk sommar – Att man vrider nacken av deras ungar gör det inte, menar flera djurrättsdebattörer.

Mås-föräldrarnas skenutfall kan verka läskiga men brukar gå över fort, det skriver flera djurrättsdebattörer.

Mås-föräldrarnas skenutfall kan verka läskiga men brukar gå över fort, det skriver flera djurrättsdebattörer.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-08-01 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under några veckor i början på sommaren får fiskmåsarna ungar som ska komma ur boet. De stundtals överbeskyddande mås-föräldrarna kan i bland dyka ner och göra skenutfall. Vissa människor blir rädda och anmäler. Det leder till att måsungar dödas helt i onödan runtom i landet.

Vid anmälan kontaktar fastighetsvärden ofta ett skadekontrollföretag som får betalt för att ”ta hand om problemet”. Anmälaren tror kanske att ungarna ska flyttas till en säker plats men i själva verket dödas de systematiskt. Oftast får de får nacken avvriden eller blir ihjälslagna på plats. I bland dödas ungarna i ett koldioxidskåp vilket enligt studier kan ta flera ångestfyllda minuter. 

Fiskmåsen är rödlistad och fredad under sommaren men kontrollföretagen missbrukar jaktlagstiftningen. Länsstyrelsen får fatta beslut om jakt även under den fredade perioden när det krävs för att skydda ett väldigt viktigt allmänintresse, till exempel allmän säkerhet, och det inte finns andra alternativ. När det handlar om fiskmåsar i stan så är situationen oftast inte sådan. I de fallen gäller enligt jaktförordningen att när ett bo byggts i ett hus eller en gård och detta orsakar allvarlig skada eller olägenhet, får ungar flyttas. 

Om det faktiskt är en “allvarlig skada eller olägenhet” prövas inte, utan fastighetsägaren avgör och dennes bedömning kan prövas om någon anmäler ett jaktbrott. Men tragiskt nog hänvisar kontrollföretagen, när ungarna väl är flyttade, till en annan paragraf, som säger att djur som hittas i en utsatt situation får dödas. Kontrollföretagen förvränger lagens syfte genom att hävda att ungarna man nyss tagit från föräldrarna, nu måste avlivas eftersom de inte kan klara sig på egen hand.

Normalt finns det inte någon allvarlig risk eller störning. Föräldrarna lugnar sig när de märker att ingen skadar deras unge. Men om det behövs, kan ungen flyttas till en plats där föräldrarna inte stör. Föräldrarna följer i regel efter om ungen bärs bort.

undefined
Ofta stryps måsungar i onödan, det måste få ett stopp menar flera djurrättsdebattörer.

Fiskmåsar kan bli upp till 20 år gamla och gör nytta genom att hålla beståndet av råttor nere när de konkurrerar med dem om matskräp. Måsarna tvingas in på vårt område eftersom vi människor förstör deras boplatser och utfiskar haven. 

Vad kan du göra för att hjälpa måsungarna?

  • Var medveten om att fiskmåsarna kan skrämmas men normalt inte går till attack och att skyddsbeteendet endast varar kort tid. 
  • Om du ändå anmäler till fastighetsvärden eller kontaktar ett kontrollföretag, tala om att du inte vill att måsungarna dödas utan flyttas. Kräv bekräftelse på att så skett. 
  • Som fastighetsägare, fågelsäkra fastigheten, om fåglar inte får vara där.
  • Om du kontaktar ett kontrollföretag, fråga vilka kontrollåtgärder de använder.
  • Polisanmäl fastighetsägare för jaktbrott om du får veta att fiskmåsungar dödats. Det är viktigt med domstolsprövning så det blir tydligt att det handlar om ett brott. 

Vi vill att:

  1. Naturvårdsverket som ansvarig myndighet tillhandahåller information om regelverket och förebyggande åtgärder, som kommunerna kan lämna till privatpersoner och fastighetsägare. Vi har sådant material.
     
  2. Politiker verkar för en lagenlig restriktivitet i hur avlivning används vid upplevd störning av djur, och för att Sverige korrekt tillämpar EU:s fågeldirektiv. regeringen bör också ta med sig frågan i den pågående utredningen kring en uppdaterad jaktlagstiftning. 
     
  3. Fler kommuner agerar förebilder och nekar infångning på grund av de lindriga och tillfälliga störningar som normalt förekommer när fiskmåsar får ungar i bostadsområden.

Låt oss skydda måsarna så att deras ungar får växa upp. Tillsammans kan vi verka för ett samhälle där förebyggande och human fågelsäkring är normen, i stället för att måsungar olagligt dödas år efter år.