Det måste bli enklare att hyra ut i andra hand

Allt fler hyr ut sina bostäder, det måste bli enklare och mer lönsamt, skriver Fredrik Strömsten, VD på hyresplattformen Qasa.

Det behöver bli enklare att hyra ut i andra hand skriver Fredrik Strömsten.

Det behöver bli enklare att hyra ut i andra hand skriver Fredrik Strömsten.

Foto: Adam Wrafter

Debatt2024-07-23 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige finns många människor som varken äger sin bostad eller har ett förstahandskontrakt. På grund av bostadsbristen och den hårt reglerade hyresmarknaden tvingas många, inte minst unga och människor som är nya i Sverige, till korta hyreskontrakt. Framförallt i våra storstäder. Andrahandsmarknaden består till största delen av privata hyresvärdar som inte kan eller vill bo i sina bostäder för tillfället och därför upplåter den till någon annan. Under år 2023 var det hela 120 000 hem som hyrdes ut på vår plattform. 

När köp-och säljmarknaden nu kommit igång spås andrahandsmarknaden följa efter. Allt fler bostadsägare väljer nu på senare tid att lägga ut sina bostäder till försäljning framför att hyra ut dem.

Frågan som allt fler som vill hyra nu ställer sig är alltså – var ska jag bo?

Att öka incitamenten och förenkla reglerna för privatuthyrning skulle öka tryggheten för alla de hyresgäster som just nu har tillfälliga bostäder. Varannan hyresgäst vill förlänga sitt nuvarande kontrakt och 87% av hyresvärdarna är villiga att göra det. Tyvärr skapar onödiga hinder osäkerhet på hyresmarknaden samtidigt som risken ökar för att folk hyr ut svart.

Regeringen ser just nu över reglerna för privatuthyrning och vår förhoppning är att:

  • Bostadsrättslagen ändras 
    Det finns en stor efterfrågan från såväl hyresgäster som bostadsrättsägare att kunna skapa längre hyreskontrakt än idag. För att öka tryggheten och framförhållningen hos såväl hyresvärd som hyresgäst bör bostadsrättsföreningar inte kunna begränsa hyrestiden utan specifika skäl. Att höja taket skulle, förutom att minska risken för att bostadsrättsinnehavare hyr ut svart, skapa långsiktighet och stabilitet vilket gynnar både bostadsrättsägare och bostadsrättsföreningar. Framför allt är det också en viktig trygghetsventil för hyresgästen.
     
  • Kostnader kopplade till uthyrning blir avdragsgilla
    Det är inte ovanligt att hyresgäster vi pratar med tycker att standarden är undermålig i relation till den hyra de betalar. Det kan handla om bristande investeringar i ventilationssystem, värme, kök eller badrum. Som ett sätt att både stimulera uthyrning och underhållsarbeten bör hyresvärden, utöver schablonavdraget, därför kunna dra av kostnader kopplade till uthyrning på skatten, såsom lånekostnader, driftskostnader, tilläggsförsäkringar, inköp av möbler, installation av värme-och ventilationssystem. Detta för att löpande höja standarden på de bostäder och rum som hyrs ut, men också för att ekonomiskt stimulera uthyrning av hela eller delar av ett hem i led att utnyttja det befintliga bostadsbeståndet bättre.
     
  • Yrkesmässig förmedling av hyreskontrakt blir möjlig
    Enligt förordningen för yrkesmässig bostadsförmedling får ersättningen för förmedling av en hyresrätt vara högst 3 000 kronor för en lägenhet i ett en- eller flerfamiljshus och högst 1 000 kronor för ett rum. Detta gör att marknaden för hyresmäklare är i princip icke-existerande i Sverige. Mäklartjänster för hyresrätter skulle förutom förmedling av kontakt kunna bidra till upprättandet av säkra hyreskontrakt, hantering av deposition, kreditupplysning av en tilltänkt hyresgäst, kontakt med bostadsföreningen för att få godkännande av hyresgästen, professionella visningar samt städtjänster i samband med flytt. Detta skulle innebära slopande av ersättningstaket, positiva effekter på bostadsmarknaden och dessutom fler arbetstillfällen. Att mäklare förmedlar hyreskontrakt är vanligt i många länder.

På en dysfunktionell hyresmarknad är hundratusentals människor beroende av andrahandsmarknaden. Vi på Qasa arbetar varje dag för att göra den bättre, så att fler kan hitta hem.