Slarva inte bort Akademiskas sjukhusbibliotek

Att hänvisa till digitala bokutlån på distans tyder på att man inte har förstått regionens kulturpolitiska uppdrag, skriver Johnny Svahn, Charlotta Bjälkebring Carlsson, och Neil Ormerod.

Det tycks förhastat att lägga ned en verksamhet som är viktig för många patienter utifrån ett så tunt underlag, skriver Johnny Svahn, Charlotta Bjälkebring Carlsson, och Neil Ormerod.

Det tycks förhastat att lägga ned en verksamhet som är viktig för många patienter utifrån ett så tunt underlag, skriver Johnny Svahn, Charlotta Bjälkebring Carlsson, och Neil Ormerod.

Foto: Privat.

Debatt2021-10-21 04:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Majoriteten i Kulturnämnden i Region Uppsala, som består av de borgerliga partierna och Mp, tog beslut om att lägga ned Akademiskas sjukhusbibliotek. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet motsätter sig nedläggningen.  Det finns flera goda skäl till det. Framför allt befarar vi att stängningen leder till att patienter inte får tillgång till litteratur när de kanske skulle behöva den som mest.

Stängningen har bland annat motiverats med att allt fler läser böcker digitalt och kan distanslåna på de kommunala biblioteken. Men det förutsätter att alla har en smart telefon eller läsplatta. Så är det inte. En miljon svenskar lever i dag i digitalt utanförskap enligt den stora undersökningen Svenskarna och Internet. Äldre, låginkomsttagare och personer med olika typer av funktionsnedsättningar är överrepresenterade när det gäller svårigheter att tillgodogöra sig ny teknik. Vi har inte fått se någon analys av hur dessa grupper påverkas av att biblioteket stängs. 

Cecilia Ingard, ordförande i Attention Uppsala, beskrev på ett bra sätt i en intervju med P4 Uppland hur viktigt biblioteket och dess personal varit för henne när hon i perioder legat inlagd på psykiatrin. Vi tror att många delar den erfarenheten.

För ett bibliotek är inte bara en boklåda. Det är på biblioteket som patienter kan få hjälp med informationssökning och att hitta rätt litteratur. Sjukhusbibliotekarien är en ytterst värdefull resurs för både personalen, patienter och deras anhöriga. Att enbart hänvisa till digitala utlån på distans tyder på att man inte har förstått regionens kulturpolitiska uppdrag.

Det visar också på oförståelse för människors olika förutsättningar och jämlikhetstanken med ett bibliotek. Resursstarka personer, som kan köpa eller fjärrlåna böcker och själva söka fram information, drabbas inte lika hårt när biblioteket stänger. Det är de mest utsatta patienterna som behöver biblioteket mest.

Kulturnämnden bröt dessutom mot det samverkansavtal Region Uppsala tecknat med Funktionsrätt, där regionen förbinder sig att föra dialog med Funktionsrätt Uppsala län inför beslut som kan påverka deras medlemmar. Organisationen fick aldrig den möjligheten. När Funktionsrätt då protesterade valde en majoritet i Kulturnämnden att köra över dem och fatta beslutet ändå. Det är närmast ett hån, både mot funktionsrättsrörelsen och mot de avtal Region Uppsala ingått och lovat att hålla. 

Det stämmer att antalet lån på biblioteket har sjunkit de senaste åren, delvis på grund av tidigare nedskärningar, men den riktigt stora dippen kom förra året – under pandemin. Då var bibliotekets verksamhet så kraftigt begränsad att det tidvis var svårt för många att låna böcker. 2019 lånades 7 000 böcker på Akademiskas sjukhusbibliotek. Det kan tyckas vara ett lågt antal. Men det är fortfarande 7 000 tillfällen där Region Uppsala bidragit till en kulturupplevelse eller bildningstillfälle. 

De borgerliga partierna och Miljöpartiet har inte presenterat någon plan för hur dessa ska ersättas. 

Det tycks förhastat att lägga ned en verksamhet som är viktig för många patienter utifrån ett så tunt underlag. I synnerhet när Kulturnämnden inte ens följt de avtal med funktionsrättsrörelsen man förbundit sig till. 

Region Uppsala har ett viktigt uppdrag när det gäller att främja kultur och hälsa. Det får inte slarvas bort.