Om man ser mellan fingrarna när människor känner sig tvingade att anpassa sina liv efter dem som bryter mot lagen låter man de kriminella begränsa människors frihet. Det kan vi aldrig tolerera. Nu skärper regeringen straffen på flera områden för att öka tryggheten och gör stora satsningar på svensk polis.
Människors trygghet och säkerhet är avgörande för att samhället ska hålla ihop.
Under en lång tid har vi kunnat följa en utveckling där vi ser allt grövre brott, inte sällan kopplade till brutala gänguppgörelser. I Uppsala har Gottsunda hamnat på polisens lista för särskilt utsatta områden.
För att Gottsunda ska bort från listan behöver samhället slå tillbaka mot kriminaliteten.
De allra flesta i samhället gör rätt för sig och följer lagar och regler men de ser att det finns de som inte gör det och att de kommer för lindrigt undan.
De flesta tror på både rehabilitering och stränga straff, de förstår att brottsligheten har sina orsaker. Men de ser också att under lång tid har straffskalorna i lagen inte hängt med och behöver skärpas. Vi ser tre områden som måste fortsätta prioriteras för att slå tillbaka mot gängen och öka tryggheten.
1. Skärpta straff för att hålla de kriminella borta från gator och torg. Regeringen har nu genomfört en rad lagändringar riktade mot den grova kriminaliteten.
Tidigare har det varit så att en person som grips med skarpladdat vapen har kunnat släppas i väntan på rättegång. Ett sådant upplägg är inte försvarbart. Nu har regeringen lagt fram ett lagförslag med straffskärpningar genom höjt minimistraff som innebär att personer som grips med skarpladdade vapen alltid kommer att häktas direkt i avvaktan på rättegång.
Även straffen för vissa allvarliga våldsbrott som grov misshandel har skärpts. Samtidigt lägger regeringen förslag för att normalstraffet för mord ska vara livstids fängelse.
2. Fler poliser och mer resurser till Polismyndigheten. Polisen måste få det stöd de behöver och de behöver bli fler. I budgeten föreslår regering sammanlagt 7,1 miljarder mer till Polisen fram till 2020. Vi socialdemokrater vill dessutom ha 10 000 fler polisanställda fram till 2024. Det är ett högt satt mål men vi menar att det behövs för att skapa ordning och reda. Polisen ska också få det stöd de ber om. Därför gör regeringen det möjligt för polisen att använda sig av hemlig dataavlyssning, förenkla användandet av övervakningskameror och snabbare lagföring via jourdomstolar. Polisen ökar nu sin närvaro i utsatta områden genom resursförstärkningar och riktade insatser av olika slag, bland annat genom inrättandet av områdespoliser.
För att nå bästa resultat behövs även ett nära samarbete mellan kommunerna och polisen, vi ser att ett sådant arbete i dag sker i Gottsunda. Det är nödvändigt för att hålla kriminella borta från gatan.
3. Gängens finansiering. Men vi måste också bekämpa det som göder kriminaliteten. Det handlar om att se till att unga klarar skolan och har ett jobb att gå till. I Sverige ska alla som kan jobba också jobba. Men det finns mer sätt att bekämpa den organiserade brottslighetens orsaker. Vi vet att den organiserade brottslighetens ekonomiska muskler pumpas upp av handel med narkotika och vapen. Nu har straffen skärpts för de allvarligaste narkotikabrotten. Samtidigt måste införseln av narkotika och vapen till Sverige stoppas. Regeringen gör därför den största satsningen på Tullverket på över ett decennium.
För oss handlar det här uteslutande om människors frihet att känna sig trygga.
Kritiken mot regeringens nya hårdare straffändringar är att hårdare straff inte hjälper de som begår brott. Vi vill vända på det. Vårt fokus är de medborgare som följer lagar och regler, som gör sin plikt och då också kräver sin rätt. En sådan rättighet är att känna sig trygg och för det behöver kriminella sättas bakom lås och bom.
Agneta Gille
Riksdagsledamot (S) från Uppsala län
Pyry Niemi
Riksdagsledamot (S) från Uppsala län
Gustaf Lantz
Riksdagsledamot (S) från Uppsala län