Skydda brandförsvaret mot coronamanfall

Om inte a-kassereglerna för deltisbrandmän ändras finns risk att många tvingas säga upp sig.

När det brinner rycker brandmännen ut. Nu är det dags för politikerna att rycka in för brandmännens ekonomiska villkor, menar Mikael Oscarsson (KD).

När det brinner rycker brandmännen ut. Nu är det dags för politikerna att rycka in för brandmännens ekonomiska villkor, menar Mikael Oscarsson (KD).

Foto: Thomas Johansson/TT

Debatt2020-08-04 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av det offentligas viktigaste uppgifter är det civila försvaret som i synnerhet brandkåren utför. Våra brandkårer ute i kommunerna består av 16 000 brandmän, varav hela 10 700 är deltidsbrandmän. 

Både brandmännen och deltidsbrandmännens arbetsgivare gör en uppoffring för att vi ska kunna ha ett brandskydd. En deltidsbrandman måste kunna lämna sitt ordinarie jobb på fem minuters varsel vid larm. Av lätt insedda skäl är det därför svårt att hitta deltidsbrandmän eftersom det ställs krav på både brandman och hans eller hennes ordinarie arbetsgivare. Tyvärr har också svårigheterna att rekrytera deltidsbrandmän ökat på senare år.

Samtidigt som Uppsala läns befolkning ökat med en femtedel sedan år 2000 har antalet heltidsanställda brandmän minskat med en femtedel. I dag skyddar 144 heltidsbrandmän och 369 deltidsbrandmän länet. Men enligt en analys från Brandmännens riksförbund skulle det behövas ytterligare 78 deltidsanställda brandmän.

Ovanpå den redan delikata balansgången har nu varslen med anledning av covid-19 lagts till problematiken. Många deltidsbrandmän har nämligen blivit uppsagda från sina ordinarie jobb.

För att få ut hela sin a-kassa ser sig många av dessa nyblivet arbetslösa deltidsbrandmän tvungna att säga upp sig från sina brandmansjobb. Det är en orimlig effekt av a-kassans regler. Kristdemokraterna anser att regeringen snarast måste lösa problemet. Vårt brandförsvar är en liten men mycket central del av vårt samhälle.

Måndagen den 27 juli meddelade regeringen att den inte avser att lösa problemet nu, utan vill avvakta till dess att en sittande a-kasseutredning blir klar i början av 2023. Detta med hänvisning till att en lagändring krävs. Med regeringens tidplan kan vi se fram emot ny lagstiftning i bästa fall från 1 januari 2024. Det är en orimligt lång tid för det svenska brandförsvaret att vänta. Visserligen är lagändringar komplicerade saker, men regeringen har i andra delar av krishanteringen med anledning av covid-19 meddelat retroaktiva lagändringar.

Kristdemokraterna anser att regeringen i det här fallet skyndsamt behöver ta fram en modell för brandförsvaret och om nödvändigt andra delar av civilförsvaret som hamnat i motsvarande situation. Modellen ska göra det möjligt för deltidsbrandmännen att behålla sina deltidsbrandjobb trots att man måste ta ut a-kassa.

Regeringen behöver snarast kommunicera detta och att sådan lagstiftning ska gälla från den 1 augusti. Själva lagstiftningsarbetet kan hanteras skyndsamt under tidig höst. Detta anser Kristdemokraterna vara en av de många delarna av krishanteringen av covid-19 och därför kan - och måste - det hanteras skyndsamt.