Skrota djurförsök i forskningen

Sverige har all chans att bli ledande i metoder som är både billigare och mer effektiva, skriver Carina Franzén.

Foto:

Debatt2016-11-20 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom att ersätta djurförsök med moderna cell- och datorbaserade metoder kan forskning ske snabbare, mer kostnadseffektivt och med högre relevans för människans hälsa. Det behövs nya strategier för att utveckla effektivare mediciner, undersöka risk för biverkningar och nya effektiva metoder för riskbedömning av kemikalier.

Detta är ett kunskapsintensivt område och det är viktigt att universiteten ligger i framkant. Trots det visar en ny studie som vi publicerar idag att flera lärosäten misslyckas i sitt systematiska arbete med att ersätta, minska eller förfina forskningen med djurförsök. Om inte lärosätena förbättrar sina insatser riskerar Sverige att hamna på efterkälken som forskningsnation.

Vi har kartlagt hur tio lärosäten i Sverige, som antingen samarbetar kring eller bedriver egen forskning som involverar djurförsök, arbetar med 3R (replace, reduce, refine) för att ersätta, minska eller förfina djurförsöken. Resultaten visar att det finns bra insatser inom alla granskade områden, men att dessa varierar kraftigt mellan lärosätena.

Vår studie visar att flera lärosäten har bristfällig kunskap om antalet djur som används inom det egna universitetet, endast två säger sig ha en plan för att försöka ersätta de djurförsök som utsätter djuren för svårast lidande, och vi upptäcker att ett lärosäte som enligt lag ska ha ett djurskyddsorgan fortfarande saknar sådant.

Endast tre av de tio granskade lärosätena har en plan för hur deras 3R-arbete kan förbättras. Flera lärosäten saknar planer för hur vävnad från djur ska kunna delas mellan olika forskare för att minska antalet djur som används vid djurförsök, trots att program för gemensamt utnyttjande av organ och vävnader påbjuds i EU-direktiv.

Då de djurfria forskningsmetoderna har potential att vara påtagligt mer kostnadseffektiva och generera tillförlitliga resultat snabbare, har de länder som lyckas kapitalisera på de djurfria forskningsmetoderna stora ekonomiska vinster att vänta. EU:s kemikalielagstiftning revideras successivt för att främja djurfria metoder vid riskbedömning av kemikalier. Kosmetika får inte längre djurtestas.

Trots omfattande djurtestkrav dras i dag 90 procent av alla nya läkemedelskandidater tillbaka efter kliniska studier på människa, eftersom de visar sig sakna effekt eller ha för stora säkerhetsrisker som inte upptäckts i djurförsöken. Sammantaget innebär detta att efterfrågan på djurfria metoder ökar.

Andra länder har en mer uttalad politik på området. Till exempel har Nederländerna som mål att bli bäst i världen på djurfria metoder senast år 2025. Storbritannien har tagit fram handlingsplaner för hur man ska kunna kapitalisera på en ökad efterfrågan på djurfria forskningsmetoder, ett sätt att ge stöd till biotechindustrin.

Med rätt strategiska satsningar, inte minst i forskningspropositionen som presenteras snart, skulle Sverige kunna bli en ledande nation i denna framtidsbransch. Regeringen har nyligen aviserat satsningar på ett nationellt 3R-center. Det är ett viktigt startskott för att intensifiera arbetet och något som vi från Forska Utan Djurförsök länge efterfrågat. Centret får en mycket viktig uppgift i att samla och främja kunskaper kring djurfri forskning.

Men det innebär inte på något vis att lärosätena kan abdikera från sitt ansvar, tvärtom. Lärosätena måste visa framfötterna och delta aktivt i arbetet med att ersätta djurförsök, och behöver därför 3R-plan och lärosätesövergripande statistik över användningen av djurförsök. Frågorna behöver också komma in i undervisningen, i så väl grundutbildning som i forskarutbildning.

Vi kan i dag presentera flera områden där förbättringar behövs, men vi kan också visa att det inom dessa områden finns lärosäten som redan nu ligger i framkant. Inspireras av varandra, och låt Sverige ta upp kampen mot Nederländerna och Storbritannien genom att bli en drivande kraft i att utveckla och främja metoder för djurfri forskning!

De etiska och vetenskapliga vinsterna är stora, likaså marknadspotentialen – och möjligheten att ta ledningen in i framtidens forskning finns fortfarande.

Carina Franzén

Kanslichef, Stiftelsen Forska Utan Djurförsök

Läs mer om