REPLIK
Uppsala kommuns skolor tar den psykiska ohälsan bland unga på största allvar. Det en angelägen fråga som är värt att lyfta i samhällsdebatten och vi är tacksamma över att Barnombudet i Uppsala län (UNT 17/8) och ungdomar själva är med och driver på i frågan.
Varje barn och elev i Uppsala ska ha förutsättningar att klara sin utbildning, ta gymnasieexamen och utmanas i sitt lärande. Det är ett mål som vi aldrig kommer att kunna nå om vi tillåter den psykiska ohälsan att breda ut sig. Insatser för att stärka barn- och elevhälsan är därför helt centrala och nödvändiga för att skolan ska lyckas med sitt uppdrag.
Skolorna arbetar på många olika sätt för att förebygga psykisk ohälsa både i klassrummen och med hjälp av skolornas elevhälsoteam.
En viktig del av skolans arbete mot psykisk ohälsa är att öka kunskapen om och utveckla stödet för elever med olika neuropsykiatriska funktionsvariationer. Om alla elever får rätt förutsättningar att klara sin utbildning och hänga med i undervisningen minskar risken för psykisk ohälsa både under skolåren och senare i livet. Utvecklingsinsatser pågår inom alla skolformer. Med utbildning för medarbetare redan i förskolan kan vi tidigt upptäcka och bli bättre på att tidigt ge stöd till barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer. I grundskolan pågår ett arbete med att utveckla olika lärmiljöer och i gymnasiet pågår bland annat en satsning på elevhälsoteamen.
En annan och livsviktig del i arbetet mot psykisk ohälsa är suicidprevention, det vill säga att förebygga självmord. I Uppsalas skolor pågår redan ett omfattande arbete för att öka medvetenheten och kunskapen om hur man tidigt ser tecken på att unga mår dåligt och vilka ungdomar som kan vara i riskgruppen. Såväl medarbetare som elever i årskurs 9 och på gymnasiet får genomgå utbildningarna ”Våga” fråga” respektive ”Stör döden” som är framtagna i samarbete med organisationen Suicide Zero.
Skolan har en central roll i barn och ungas liv och utveckling och har därför ett tungt ansvar för ungas hälsa. För att lyckas krävs att skolan samverkar med hälso- och sjukvården samt andra delar av kommunen och samhället. Det är därför glädjande att Uppsala kommun i juni 2021 fattade beslut om en gemensam kraftsamling mot psykisk ohälsa och presenterade en rapport med en rad åtgärder inom kommunens olika verksamheter.
De insatser vi redan gör i skolan kommer inte att räcka. Vi ser att den psykiska ohälsan i samhället, inte minst bland unga, ökar. Skolan har mycket kvar att göra och vi kommer inte nöja oss med de insatser som redan görs utan kommer fortsätta driva på för att öka kompetensen och insatserna så att alla unga kan må bra och få med sig en god utbildning ut i livet.