Replik
Vi på Uppsala Akademiförvaltning delar på flera sätt Naturskyddsföreningens bild av skogen i Hågadalen-Nåsten. Den utgör en viktig plats för många människor i Uppsala. Här ryms ett samhällsviktigt skogsbruk med olika fritidsintressen såsom vandring, bär och svampplockning. Att skogsbruk har bedrivits här sedan mycket länge har inte gjort området mindre attraktivt. Här finns skog i alla åldersklasser och tillsammans med berg, mossar och olika naturvårdsavsättningar skapas miljöer för flertalet olika arter. Det är dessutom den välskötta skogen som binder mest koldioxid i atmosfären, just för att den växer bäst. Dessutom ger den oss det allra viktigaste: förnyelsebara och klimatsmarta produkter.
Vi vill klargöra att det inte är Uppsala universitet som är ägare. Skogen ägs sedan 1624 av stiftelser som förvaltas av Uppsala Akademiförvaltning.
År 1996 fick vi en ny stiftelselag vilket innebar att de donationer som Uppsala universitet erhållit sedan 1624 konstaterades vara stiftelser. Enligt stiftelselagen får en stiftelses egendom bara användas till att uppnå stiftelsens ändamål.
Naturreservatet Hågadalen-Nåsten bildades 1998 med syfte att begränsa bebyggelsen i det expansiva Uppsala, bibehålla rekreations- och friluftsliv samt rädda det småbrutna odlingslandskapet nära staden.
I dag arbetar vi efter det reservatsbeslut, och den skötselplan som finns medger ett normalt skogsbruk inom stora delar av reservatet. Uppsala kommun är reservatsförvaltare och har inte uttryckt någon annan uppfattning än att detta gäller.
Vi bygger inga berg av naturvårdskulder som Naturskyddsföreningen påstår. Det visar historien. Annars hade knappast Hågadalen-Nåsten haft de naturvärden vi ser i dag då vi ägt skogen sedan 1624?
Vi ser att det finns en intressekonflikt kring vad Sveriges skogar ska användas till. Vi är övertygade om att vi kan kombinera ett bra skogsbruk där arter lever vidare, där klimatarbetet gynnas och där människor fortsatt kan vistas samtidigt som skogen brukas