Uppsala har växt och utvecklats sedan 1200-talet: en helt naturlig process som under århundraden blivit Uppsalas signum. Vi som tror på tillväxt och dess enorma potential måste börja agera med tanke på allt nej-sägande som präglar debatten just nu. Jag vill därför med den här artikel påminna om att den kommun vi lever i är en produkt av förändring, resultatet av rörelser in och ut ur Uppsala, rörelser av människor, varor och idéer. Utan de rörelserna hade vi inget av det Uppsala vi känner i dag.
Om vi ska bevara det som Uppsala präglats av genom århundraden är det alltså tillväxt, rörlighet, öppenhet och ständiga innovationer, erfarenhetsutbyten, kulturmöten och en välkomnande attityd vi ska bevara. Det är Uppsalas arv som vi bör förvalta väl. Krafter som vill kapsla in Uppsala och stoppa utvecklingen måste bemötas sakligt och inte stå oemotsagda och sätta dagordningen utan motargument. Dags för en ny rörelse: en ja-sägande rörelse.
Och ja, det stämmer att Uppsala växer även om enbart nej-rösterna gör sig hörda. Under de senaste åren har Uppsala upplevt en unik tillväxt, både när det gäller befolkning och ekonomi. Enligt statistik från SCB har Uppsala en befolkning på över 243 000 personer i dag, vilket är en ökning med cirka 21 000 personer sedan 2015. Tillväxten i Uppsala kan förklaras av flera faktorer. En av de viktigaste är Uppsalas position som centrum för kunskap och innovation. Uppsala universitet och SLU – två av de främsta universiteten i Sverige – lockar till sig studenter och forskare från hela världen. Uppsala har också en hög andel högutbildade personer, vilket gör staden till en attraktiv plats för företag och investeringar. En annan faktor som bidrar till tillväxten är Uppsalas geografiska läge. Vi ligger nära Stockholm. Uppsala-Stockholmregionen är Sveriges ryggrad och regionen står själva för en mer än en tredjedel av landets BNP.
I Sydöstra stadsdelarna präglades det senaste valet av någon sorts underligt spel där olika partier och partiföreträdare försökte bräcka varandra med löften om att begränsa utvecklingen genom att bygga så få bostäder och skapa så lite samhällsservice som möjligt. Grundtanken var lägst bud vinner. Detta är paradoxalt när vi vet att bara Uppsalas eget behov av nyproducerade bostäder ligger på cirka 800 bostäder/år. Det gäller alltså utan att ta hänsyn till nya studenter, nya medarbetare i våra företag och nya medborgare som vill flytta hit på grund av kärlek eller barn och barnbarn.
En del partier lyckades väl med sitt spel. De lovade få bostäder och vann missnöjda röster. Vad partierna och frågeställarna missar är dock att när ett område börjar exploateras så spelar det ingen roll om det över tid utlovas 100 eller 21 500 bostäder. När spaden sätts i marken kommer det med tiden att byggas. Just Sunnersta, Bergsbrunna, Vilan, Nåntuna och Sävja är i sig tydliga exempel på hur bebyggelse utvecklas över tiden. Det är också tanken med bebyggelserna i södra Uppsala. Det ska byggas i lagom takt och när det finns efterfrågan. Det har aldrig varit tanken att 21 500 bostäder ska stå färdiga imorgon eller ens om 25 år.
Min gissning är, med tanke på andra liknande projekt, att det kanske kommer att ta 75 år. Vill man freda ett område måste man se till att det byggs 0 bostäder där. Alla diskussioner om att banta antal bostäder är teoretiska modeller. Byggtakten påverkas av efterfrågan och konjunktur. Bebyggelser kommer att ske dynamiskt och utvecklas med tiden. De som lovar 100 bostäder kan faktiskt ha lika rätt eller fel som de som föreslår 21 500 bostäder. Blir det tätt? Det beror på om vi jämför med Arjeplog eller Sundbyberg.
Sundbyberg är en av Nordens tätaste orter medan Arjeplog är det motsatta. Om Arjeplog skulle ha Sundbybergs befolkningstäthet skulle Arjeplog ha cirka 77 miljoner invånare, och tvärtom, om Sundbyberg skulle ha Arjeplogs befolkningstäthet skulle Sundbyberg ha cirka 3 invånare. Vilken av dessa orter har högre huspriser? Flest arbetstillfällen? Lägre skatt? Större tillväxt och fler företag? Var är det lättast att få ihop det generella livspusslet? Ja, inte är det i det glest bebyggda Arjeplog. Trots sin kompakta geografi är Sundbyberg en mycket attraktiv kommun dit folk vill flytta. Och tätheten i Södra Uppsala kommer inte att komma i närheten av Sundbybergs täthet.
Om vi är rädda om Uppsala ska vi slå vakt om det Uppsala som har vuxit fram med åren, den stad som ger oss alla möjligheter att lyckas. Låt Uppsala få fortsätta växa och utvecklas precis som vårt Uppsala har gjort sedan 1200-talet.