Den 18 oktober var det EU:s dag mot trafficking. I Sverige talar vi framför allt om prostitution och människohandel. Det är något som förekommer varje dag och frågan är lika aktuell hela året.
I en rapport från EU-kommissionen 2020 slås fast att 75 procent av offren för människohandel i EU utgörs av flickor och kvinnor. Majoriteten av fallen handlar om människohandel för sexuella ändamål.
FN beskriver detta som en form av slaveri. De brottsutsatta är som sagt oftast kvinnor och barn. Enligt UNICEF utsätts över 120 miljoner flickor under 20 år för sexuella övergrepp och ytterligare miljontals barn exploateras genom prostitution. Utöver kön har sexualitet, etnicitet och socioekonomisk situation betydelse för varför människor utnyttjas i människohandel.
Det som upprätthåller prostitution och människohandel är efterfrågan. Som politiker måste vi alltid arbeta för att bryta den. Som första land i världen efter starka påtryckningar från S-kvinnor införde Sverige ett förbud mot köp av sexuella tjänster 1999. Lagen markerar tydligt vart skulden och ansvaret ligger, det vill säga hos den som köper sexuella tjänster. Med Sveriges nya sexualbrottslag, med krav på samtycke, anser vi att sexköp dessutom bör ses som en köpt våldtäkt. Samtycke kan inte köpas.
1 av 10 män i Sverige uppger att de någon gång har köpt sex, enligt Folkhälsomyndighetens befolkningsundersökning SRHR i Sverige. Av dessa hade 80 procent gjort det utomlands. De sexköpande männen finns i alla åldrar, samhällsklasser och kulturer. Männen är inte bara sexköpare utan även kollegor, kompisar, söner, pappor och partners.
Dessa män är enligt forskning mer våldsbenägna och har en kvinnosyn som innebär att de ser kvinnorna som ett objekt. (Farley, Golding, Schuckman Matthews, Malamuth, Jarrett, 2017). Det som även kännetecknar dessa män är att de, när de blir påkomna, skyller ifrån sig och hänvisar till att kvinnan valt detta själv. Men att sälja sex är inte ett fritt val, kvinnorna befinner sig i en särskilt utsatt situation och männen har ett maktövertag.
Med denna utgångspunkt är den nya regeringens förslag om att utvisa människor på grund av “bristande vandel”, bland annat med hänvisning till prostitution, mycket oroväckande. Den här gruppen är brottsoffer, inte kriminella.
För oss S-kvinnor är det en självklarhet att drabbade flickor och kvinnor alltid ska stödjas och att samhället på alla sätt ska motverka att de utnyttjas som handelsvaror.
Den tidigare socialdemokratiska feministiska regeringen har bland annat sett till så att böter tas bort ur straffskalan för köp av sexuella tjänster och att minimistraffet för sexköp av barn höjs till fängelse i sex månader.
Vi S-kvinnor har även varit pådrivande för att sexköpslagen ska gälla när svenska medborgare köper sexuella tjänster utomlands. Det är det överlägset vanligaste fallet. Forskning visar också att det är viktigt med straffrättsliga påföljder för att männen ska sluta köpa sex. Med denna kunskap är vi starka i vår fortsatta kamp för att kriminalisera sexköp utomlands, även om det i dag saknas majoritet för detta i riksdagen.
Män måste sluta köpa kvinnors kroppar och brottsoffren ska värnas.