Kvinnor är mer otrygga på bostadsmarknaden

I dag på Uppsala C synliggör vi skillnaderna för kvinnor och män på bostadsmarknaden, skriver Marie Linder och Elin Loberg.

Ojämställdheten på bostadsmarknaden blir tydlig när ett par separerar. Efter en separation ökar männens bostadsägande dramatiskt, från 17 procent till 75 procent högre än kvinnornas. Dessutom bor kvinnor i snitt nio kvadratmeter mindre än män efter separation, skriver Marie Linder och Elin Loberg.

Ojämställdheten på bostadsmarknaden blir tydlig när ett par separerar. Efter en separation ökar männens bostadsägande dramatiskt, från 17 procent till 75 procent högre än kvinnornas. Dessutom bor kvinnor i snitt nio kvadratmeter mindre än män efter separation, skriver Marie Linder och Elin Loberg.

Foto: Leif R Jansson/TT

Debatt2025-03-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skillnader mellan män och kvinnor på bostadsmarknaden är stora. Kvinnor får det tuffare på bostadsmarknaden efter en separation och är mer beroende av en väl fungerande hyresmarknad än män. 

Det blir tydligt i Hyresgästföreningens nya genomlysning av bostadsmarknaden ur ett jämställdhetsperspektiv, från förra seklet fram till idag. Genomlysningen visar att rätten till en egen bostad varit avgörande för både individens och kvinnans frigörelse i samhället. Men när den rätten till en egen bostad har urholkats, får det också konsekvenser för jämställdheten mellan män och kvinnor.

I dag, inför internationella kvinnodagen, står vi på centralstationen i Uppsala för att illustrera och skapa förståelse för hur stora skillnader det är på bostadsmarknaden. 

undefined
Elin Loberg, vice ordförande Hyresgästföreningen region Aros-Gävle och Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens nya rapport Ett eget rum – bostadsfrågan ur ett jämlikhetsperspektiv visar hur kvinnor drabbas extra hårt av bostadsbristen och hur avsaknaden av en aktiv bostadspolitik har lett till att kvinnor är mer otrygga på bostadsmarknaden, mer oroliga för att hitta boende i framtiden och tvekar i högre grad på att bilda familj eller flytta till en annan ort.

Tydligast framträder skillnaderna mellan män och kvinnor på bostadsmarknaden efter en separation. 

Sex av tio kvinnor som är gifta eller samboende skulle inte ha råd att bo kvar i sin lägenhet om de separerade. Efter en separation ökar även männens bostadsägande dramatiskt, från 17 procent till 75 procent högre än kvinnornas. Dessutom bor kvinnor i snitt nio kvadratmeter mindre än män efter separation. Det är i princip ytan av ett barnrum, eller ett studentrum i korridor.

undefined
I dag står Hyresgästföreningen på centralstationen i Uppsala för att illustrera och skapa förståelse för hur stora skillnader det är mellan män och kvinnor på bostadsmarknaden, skriver Marie Linder och Elin Loberg.

Genom vår aktion på centralstationen i Uppsala i dag vill vi:

1. Uppmärksamma den viktiga frågan om ojämställdheten på bostadsmarknaden och uppmana politiken att prioritera hyresrätten och en hyresvänlig politik. 

2. Visa att en jämlik bostadsmarknad kräver att staten kontinuerligt investerar och bygger hyresrätter med rimliga hyror, i stället för att skjuta över ansvaret för bostadsförsörjningen på de enskilda hushållen. Det är tydligt att kvinnor förlorar i större utsträckning på en bostadsmarknad där för få hyresrätter byggs.

3. Stå upp för att alla ska ha rätt till ett tryggt boende, oavsett kön. För att få en mer jämställd bostadsmarknad måste bostadspolitiken förändras.

Kvinnor drabbas extra hårt när politiken väljer bort hyresrätten och bygger för få bostäder. Ett jämställt samhälle kräver en aktiv bostadspolitik med hyresrätten som en av de viktigaste byggstenarna. 

Våra förslag för att förändra bostadspolitiken är:

  • Totalrenovera bostadsbidraget. Sedan 1998 har bostadsbidraget urholkats och andelen hushåll som får ta del av bostadsbidraget minskat från 10 till 3 procent av befolkningen samtidigt som det fortfarande baseras på 1997 års hyror. Genom att höja inkomst- och bostadskostnadsgränserna upp till dagens nivåer skulle bostadsbidraget kunna hjälpa fler hushåll som inte har råd att betala hyran, inte minst ensamstående föräldrar.  
  • Behovsfördela fler bostäder. Lediga bostäder ska delas ut till de personer som har störst behov och inte bara efter kötid.
  • Förmånliga bygglån. Staten behöver ta ett större ansvar för att bygga bostäder och erbjuda billiga bygglån när det är lågkonjunktur. Det skulle ge fler nya bostäder, och boenden som också passar ensamstående.

Under våra år som aktiva i Hyresgästföreningen har vi pratat med så många mammor och tjejer som vittnar om hur tufft det är att hitta bostad när relationen gått i kras, som tvingas bo alldeles för trångt med barnen för att man inte har råd med större. 

Rätten till ett tryggt boende ska inte påverkas av vilket kön du råkar födas med. Vill vi ha ett mer jämställt samhälle måste bostadspolitiken reformeras. Det är i hemmet du ska kunna ha din trygghet och din fasta punkt när livet omkring dig gungar. För alldeles för många är det inte så idag.