Uppsala och Sverige är redan bäst i klassen

Det är feltänkt av Uppsala kommun att införa en koldioxidbudget, skriver Anders Sehlin.

Uppsalas skolor behöver grönsaks-"biffar" lika lite som Uppsala behöver en koldioxidbudget, menar Anders Sehlin (SD).

Uppsalas skolor behöver grönsaks-"biffar" lika lite som Uppsala behöver en koldioxidbudget, menar Anders Sehlin (SD).

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2024-04-29 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många Uppsalabor känner nog inte till att vi snart kommer att få en så kallad koldioxidbudget i Uppsala kommun. Men finns det inte viktigare kommunala hål att stoppa pengarna i, med tanke på att vi redan minskat koldioxidutsläppen så enormt mycket?

Finns det fortfarande någon som tror att Uppsala kan påverka klimatet genom att räkna på vår koldioxidbudget ända in i marginalen?

Kina står för 30 procent av jordens totala koldioxidutsläpp och deras utsläpp ökar från år till år. EU:s andel av utsläppen är 7 procent och de minskar löpande. Hela Sverige står för endast 2 procent av EU:s utsläpp, vilket motsvarar bara 0,14 procent av jordens totala utsläpp. Hur liten andel av alla utsläpp lilla Uppsala står för finns inga siffror på, men det är verkligen inte mycket.

Sverige befinner sig i ett läge som hela världen avundas. Vi har en elproduktion som är nästan helt fossilfri. Vi har inte ett enda kolkraftverk. Vi har ett fåtal oljekraftverk som vi bara använder i nödfall. Vi har alltså redan genomfört en stor del av den energiomställning som resten av världen fortfarande har att gå igenom. 

EU:s regelverk ”Fit for 55” stipulerar att ländernas koldioxidutsläpp per invånare skall minska med 55 procent mellan 1990 och 2030.

Sveriges koldioxidutsläpp har redan minskat med 45 procent från 1990 till 2021, och med hela 60 procent från 1970. 

Trots att det bara tar 30 sekunder att googla fram uppgifter från statistikdatabasen STATISTA har siffrorna knappt publicerats i Sverige. I stället för att sola oss i glansen av hur bra vi faktiskt är i klimatfrågan, tar klimatalarmisterna varje tillfälle i akt att försöka spä på koldioxidskammen. Ord som klimatångest känner tyvärr de flesta svenska ungdomar till i dag. Samtidigt är det bara åtta procent av svenskarna som har uppfattningen att Sveriges koldioxidutsläpp har minskat kraftigt, något som faktiskt är helt sant och som borde belysas.

1990 var det endast fyra länder i EU som hade lägre utsläpp än Sverige. 2021 var det endast ett land som kunde slå Sverige på fingrarna. Endast fem av alla länder i EU har haft en större procentuell minskning av sina koldioxidutsläpp än Sverige under mätperioden. 

Av de högindustrialiserade länderna inom EU har Sverige, utan konkurrens, de lägsta utsläppen. Men det här är det nästan ingen som känner till. I våra tidningar kan vi läsa om allehanda klimatextremister och deras påhitt med att limma sig fast vid det ena och det andra.

Det är ett självskadebeteende där vi spenderar alldeles för mycket skattemedel på en alldeles för marginell klimatnytta. För verklig effekt i något som kan kallas klimatnytta borde hela världen rikta sin uppmärksamhet mot de stora klimatbovarna.

I Uppsala ska till och med skolmaten vara ”klimatsmart”. Men är det bra för folkhälsan och för barnens bästa, när de låter bli att äta den? I en artikel i UNT kan vi läsa att skolbarnen tycker att det är bra att det informeras om klimatet i matsalen. Vi kan också läsa att barnen har klimatångest, tror att jorden kommer att gå under och att det kommer att brinna snart och alla kommer att dö. Vi tror inte att det bidrar till barnens välmående, varken att servera klimatpropaganda eller gråärtsbiffar. De som vill äta gråärtsbiffar kan göra det på sin fritid.

Att piska Uppsalas befolkning till ökad klimatångest ända från skolåldern är till ingen nytta alls när Kina, Indien och liknande länder ökar sina utsläpp från dag till dag. 

Sverige och Uppsala har verkligen ingenting att skämmas för – bara vår genanta okunskap om hur bra vi redan är.