Replik
Sverigedemokraternas Linnea Bjuhr och David Perez far med osanning om den planerade utbyggnaden av de sydöstra stadsdelarna. Det är tyvärr symptomatiskt för populistpartiet SD att måla upp falska bilder för att skapa oro och plocka billiga poänger. Det är tråkigt att debatten ska hamna på den nivån. Men låt mig komma med några klargörande fakta.
För det första är det viktigt att konstatera att det som SD diskuterar är ett första utkast till fördjupad översiktsplan, ett förslag, som kommer att ändras efter de synpunkter som lämnats under samrådsperioden. Utgångspunkten är att bygga vidare på den befintliga staden Uppsala och fortsätta foga nya stadsdelar till de gamla i takt med att nya generationer Uppsalabor tillkommer. Fålhagen eller Luthagen är bättre referenser när det gäller bebyggelsestruktur, gårdstorlekar, hushöjder och gatunät än Sundsvall.
SD väljer att kalla de nya stadsdelarna för betongstad. Inget kunde vara mer fel. Av planförslaget framgår att många av husen kommer att byggas i trä för att motsvara det klimatmål kommunen fattat beslut om. Ett av de få sätt för byggsektorn att uppnå detta är att bygga i trä eftersom trä utöver många andra fördelar binder koldioxid. Tegel är ett annat långsiktigt hållbart byggnadsmaterial som kommer att prioriteras, då även av kulturhistoriska skäl.
De nya stadsmiljöer som planeras i de sydöstra stadsdelarna är ovanliga jämfört med många andra stadsutvecklingsprojekt i Sverige i dag genom sitt fokus på just grönska. Här föreslås grönska i samtliga gaturum, parker och torg, på alla bostadsgårdar och på förskole- och skolgårdar där så mycket natur som möjligt ska sparas och kompletteras med nyplantering. Ett antal naturstråk bevaras och går rakt igenom bebyggelsen från naturreservatet Lunsen i söder. Hela stadsmiljön har natur och kulturmiljöer bara ett par kvarter bort. Av planförslaget framgår att hushöjden varierar inom kvarteren mellan två till fem våningar och gaturummen är extra breda för att rymma mycket grönska, ljus och luft. Bostadsgårdarna är större än i många andra projekt som byggs i dag. Endast utmed spårvägsboulevarden och runt stationen föreslås något högre byggnader.
Antalet småhus som planeras är stort, cirka 2500, det vill säga 10 procent av det planerade beståndet vilket gör de sydöstra stadsdelarna till ett av det största sammanhängande småhusområdet i hela landet. Parkering kommer att erbjudas i parkeringshus och biltrafik för angöring tillåts överallt. Andelen hyresrätter föreslås vara 30 procent. Övriga bostäder kan vara bostadsrätter och egna hem och ägarlägenheter. Även byggemenskaper och andra former av gemensamma boendelösningar kommer att uppmuntras. SD kritiserar både att bostäderna kommer vara för dyra och att det kommer byggas hyresrätter. Den logiken går inte ihop. Att bygga bra bostäder till rimliga boendekostnader oavsett upplåtelseform är ett viktigt och uttalat mål för det kommande arbetet. Då behövs även en rimlig andel hyresrätter. Kvarteren kommer ha en varierad bebyggelse med olika upplåtelseformer, byggnadstyper och boendekostnadsnivåer. På så sätt skapas förutsättningar för en integrerad stad, redan på kvartersnivå.
Vad gäller spårvagn versus BRT har flera utförliga utredningar kommit fram till att spårvagn är den lösning som bäst möter det behov som kommer krävas när Uppsala fortsätter växa. Att Uppsala växer är inget nytt. De senaste 30 åren har Uppsala vuxit med 50 procent, och vi behöver ha beredskap för att växa med ungefär lika många bostäder, arbetstillfällen och invånare till 2050. Och den nuvarande kollektivtrafiken behöver kompletteras och byggas ut.
Vi ska ta ansvar för fyrspårsavtalet med staten och de åtaganden kommunen gjort där men framförallt ska vi se till att de nya stadsdelarna i sydöstra Uppsala blir attraktiva, varierade och trivsamma för alla Uppsalabor oavsett inkomst. Till skillnad från SD är vi i Mittenstyret övertygade om att det kommer att bli en efterfrågad miljö att bo och verka i.