SD är ett arbetarfientligt parti i EU

Sverigedemokraterna röstar på punkt efter punkt för en politik som slår mot arbetare, skriver två socialdemokrater.

Nils Dahlgren, SSU

Nils Dahlgren, SSU

Foto:

Debatt2019-05-07 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna framställer sig gärna som ett parti för vanligt folk. I EP-valet 2014 gick de till val på att stärka arbetares rättigheter och nu inför valet 26 maj hörs liknande tongångar. Tyvärr är det bara tomma ord.

När det väl kommer till skarpt läge i Europaparlamentet röstar SD för en politik som slår mot arbetare.

Det är Socialdemokraterna som är garanten för att skydda arbetares intressen i EU.

I SVT:s valkompass kan vi läsa att Kristina Winbergs från SD har högerpolitikern Viktor Orbán från Ungern som politisk förebild. "Han är precis den ledaren som jag skulle vilja ha i Sverige", menar hon.

Så vad är det med Orbáns ledarskap som SD vill ha? Är det de antisemitiska kampanjerna? Är det hur högern i Ungern hotar den akademiska friheten? Eller är det kanske den så kallade slavlagen som förstör för arbetstagarnas rättigheter?

Lagen innebär att en arbetsgivare kan tvinga anställda att arbeta 400 övertidstimmar per år. Det motsvarar nästan en ytterligare arbetsdag per vecka.

SD har röstat emot förslag om förbättrade villkor för lastbilschaufförer såsom rätt till vila och en god arbetsmiljö.

I transportutskottet har de också röstat för förslag som hade riskerat att leda till lönedumpning inom den europeiska och därmed också den svenska transportsektorn.

Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren röstade även nej till det förändrade utstationeringsdirektivet om att svenska löner ska gälla för utländska arbetare i Sverige.

SD röstade även emot förslag för att minska cancerframkallande ämnen på arbetsplatser och förslag om förbättrade anställningsvillkor.

När parlamentet röstade om omställningsstöd för arbetare när det svenska företaget Ericsson varslade röstade SD också nej, då med motiveringen att EU:s makt ska vara begränsad.

Precis som i Sveriges riksdag där SD röstade ner regeringens förslag om att ställa krav på svenska kollektivavtal vid offentliga upphandlingar och att sätta stopp för vinster i välfärden skiljer sig retoriken stort från deras agerande när det väl kommer till kritan även i Europaparlamentet.

Samtidigt som SD tillsammans med andra högerpartier i Europa driver politik som motarbetar arbetares rättigheter har Socialdemokraterna gått i bräschen för att stärka löntagarnas ställning på arbetsmarknaden. Socialdemokraterna har kämpat för att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige, förbättrade villkor för transportarbetare, skärpt arbetsmiljö och kemikalielagstiftning samt en social pelare och socialt protokoll som ska sätta arbetares intressen före marknadens. Socialdemokraterna kommer även kommande mandatperiod fortsätta kämpa för schyssta villkor på arbetsmarknaden för alla löntagare i Sverige och EU.

EU påverkar människors vardag, därför spelar det roll vilka som kommer företräda Sverige i Europaparlamentet efter valet den 26 maj.

SD driver klasspolitik tillsammans med sina högerextrema syskonpartier, för storföretagen – mot vanligt folk.

Socialdemokraterna står upp mot de högerextrema krafterna i Sverige och i EU. Vi tar fighten med en politik för jämlikhet och schyssta villkor.

Nils Dahlgren, ordförande SSU Uppland

Linus Glanzelius, S-kandidat till Europaparlamentet