Så var det dags igen. Allmänheten har fått ta del av företagarnas syn på Uppsala kommuns företagsklimat. I vanlig ordning, de senaste åren, pekar kurvorna stuprätt nedåt med förtroendet i botten. I takt med att Socialdemokraterna försämrat företagsklimatet har det blivit mindre attraktivt att driva företag i Uppsala kommun.
Eftersom små och medelstora företag står för fyra av fem av de arbetstillfällen som skapas i samhället innebär företagsfientlig politik också arbetarfientlig politik. Eftersom i princip allt positivt skatteresultat kommer från företagen själva och de löner de betalar ut till arbetstagarna innebär företagsfientlig politik också att kommunen går miste om skatteintäkter och med detta försämrad finansiering av välfärden.
Uppsala kommun placerade sig vid den senast publicerade näringslivsrankingen på plats 232 av 290 kommuner. Bland den absoluta bottennoteringen i rankingen återfinner vi ”Kommunpolitikernas attityder till företagande” på plats 274 av 290 samt ”Tjänstemäns attityder till företagande” på plats 272.
På den 6-gradiga skala som används för betyg har snittbetyget därefter fallit ytterligare, från 2,9 till 2,8; det vill säga näst sämst i hela Uppsalaregionen. Sveriges fjärde största stad har med andra ord ett minoritetsstyre med politiker som uppfattas tillhöra de företagsfientligaste fem procenten i hela landet. En stark kontrast till de placeringar kommunen hade när Moderaterna lämnade över makten.
Vi moderater har alltid stått upp för det fria företagandet eftersom vi vet att företagen är motorn som håller vårt samhälle starkt. Vi ser med bedrövelse på det samhällsskadliga styre som Uppsala år efter år utsätts för. Alla förtjänar det värde för pengarna, samt den valfrihet och utveckling som privata företag driver fram på marknaden. Allt detta skulle vi gå miste om ifall dessa alternativ kom att ersättas av offentliga monopol, vars enda garant för framgångar var politikerna själva. Politiker skapar inte nya jobb, det gör företagare.
Moderaterna lägger ribban högt. Uppsala har alla möjligheter att locka alla sorters företag att etablera sig här och nå framgång. Närheten till Arlanda och Stockholm är viktiga faktorer för denna attraktivitet, precis som samarbetet med universiteten. Resan för att återhämta kommunens skamfilade rykte gentemot företagen är lång, men vi kan nämna några omedelbara prioriteringar som kommer med ett maktskifte och en moderat nystart i Uppsala kommun.
Vi vill:
1. Förbättra dialogen och förstärka förståelsen för företagare. Kommunledningen bör prioritera ett företagsbesök i veckan.
2. Säkerställa att företagen får hjälp att värja sig mot brottslighet via stöd och samarbete med kommunen.
3. Förenkla regelverk, handläggningstider och avgifter i de lägen företagen har kontakt med kommunen.
4. Säkerställa så att utbildningsinsatser i högre grad matchar marknadens kompetensbehov.
5. Ta fram en trygghetsplan tillsammans med näringslivet och säkerställa fler ordningsvakter och trygghetskameror.
Slutligen behöver hela kommunen lägga om sin attityd till företagare. De satsningar som Socialdemokraterna med stödpartier har genomfört har, trots fina ord, inte lyckats vända trenden. Detta trots att det i princip är omöjligt att lyckas sämre.
Eftersom företagen är förutsättningen för ett fungerande samhälle och en stark välfärd kommer hjälpsamhet i stället för stjälpsamhet att inpräntas som Uppsala kommuns credo.