Deltagande i Ung Företagsamhet (UF) i skolan bidrar till att sänka trösklarna och uppmuntrar fler unga att ta steget och utforska livet som företagare. Det är en avgörande faktor för framtidens tillväxt och utveckling i Uppsala län.
Uppsala län behöver fler företagare. Det är i företagen som innovation, jobb och välstånd skapas – grunden för ett levande samhälle och en stark lokal ekonomi. Trots detta ser vi en utmaning: andelen företagare i länet är låg, och många av dagens företagsledare närmar sig pensionsåldern.
För att möta framtidens behov måste vi skapa fler möjligheter för unga att bli företagsamma – att starta egna företag eller ta över befintliga genom ägarskiften.
Ung Företagsamhet spelar en nyckelroll i detta arbete. Sedan starten 1980 har UF erbjudit gymnasieelever möjlighet att starta, driva och avveckla ett företag under ett läsår. Detta ger eleverna ovärderlig erfarenhet och en tydlig bild av vad det innebär att vara företagare.
Endast drygt en tredjedel av Uppsala läns gymnasieelever driver UF-företagande. Här finns en enorm potential att inspirera fler unga att bli framtidens entreprenörer och ledare.
En nyligen genomförd studie med 1 100 elever från 31 skolor i landet visar att UF-företagande gör verklig skillnad. Elever som driver UF-företag utvecklar inte bara företagsrelaterade färdigheter utan blir även bättre på problemlösning, initiativtagande och social kompetens. Det är färdigheter som är avgörande för att lyckas på dagens arbetsmarknad, som alltmer efterfrågar entreprenöriella kompetenser. Tidigare forskning visar dessutom att de som drivit UF-företag oftare blir chefer, får högre inkomster och upplever färre arbetslösa dagar.
Inte nog med det, studien visar att UF-företagande har särskilt stor inverkan på elever från icke-akademiska hem och på dem med lågt självförtroende inom akademiska prestationer. Genom att göra företagande till en verklig möjlighet för fler unga kan vi minska sårbarheten på den lokala arbetsmarknaden, skapa bättre livschanser och öka sysselsättningen i länet.
Dessutom ser vi att UF-företagande ger unga kvinnor en extra skjuts. Kvinnor som deltar i UF-programmet vågar i högre grad satsa på att starta eget företag. Det är viktigt, inte minst eftersom kvinnliga företagare fortfarande utgör en liten andel av det totala företagarkollektivet i Uppsala län. Fler kvinnliga företagare skulle skapa nya karriärvägar och fler kvinnliga ledare, vilket gynnar hela samhället.
Deltagande i Ung Företagsamhet sänker trösklarna och ger unga möjlighet att prova på vad det innebär att vara företagare. Även de som inte väljer att bli entreprenörer får med sig ovärderliga färdigheter och blir mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.
Vi vill därför uppmana skolpolitiker att:
- Få in entreprenörskap i grundskolan
För att säkerställa att entreprenörskap ska få en självklar plats i grundskolans undervisning vore det bra om entreprenörskap skrevs in kursplanerna för samhällskunskap och teknik. - Få in entreprenörskapsämnet på fler, helst alla, program
Om det inte är görligt att få in entreprenörskapsämnet på alla program så bör entreprenörskap bli ett programgemensamt ämne på flera program där det tydligt hör hemma. Framför allt Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet, Industritekniska programmet, Restaurang och livsmedelsprogrammet samt Teknikprogrammet. - Göra entreprenörskap till ett individuellt val
Se till att ämnet entreprenörskap kan väljas som individuellt valbart ämne inom både gymnasieskolan och den anpassade gymnasieskolan i likhet med idrott och hälsa.
För den som ännu inte bekantat sig med Ung Företagsamhet är ett besök på den årliga mässan där ungdomarna ställer ut sina företag något vi verkligen rekommenderar. I år sker UF-mässan den 4 mars på Fyrishov i Uppsala.
Låt oss tillsammans skapa fler möjligheter för ungdomar i Uppsala län att utveckla sin potential och bidra till ett starkare samhälle. Ung Företagsamhet är en viktig pusselbit för att nå dit.
Att investera i ungas företagsamhet är att investera i Uppsala läns framtid.