Oroligheterna i Gottsunda är ett misslyckande för hela samhället och ett kvitto på att det måste satsas mer på våra förorter för att få ett jämlikare Uppsala.
Det finns aldrig ursäkter för kriminella handlingar, men det finns alltid bakomliggande orsaker.
Att fortsätta ge förutsättningar till föreningar som Effekto är ett konkret exempel på viktiga steg i det förebyggande arbetet. Nu behövs krafttag från hela det goda samhället för att bringa ordning och trygghet.
En hel vecka i Gottsunda har präglats av bilbränder, stenkastning och social oro. Kombinationen av påsklov, rastlösa ungdomar utan framtidshopp och noll fritidsaktiviteter är inget bra recept för trygga stadsdelar. Det är oerhört olyckligt att detta sker i Gottsunda då det har varit relativt lugnt under flera år.
Tyvärr liknar situationen med brända bilar och stenkastning nästan Gottsundakravallerna från 2009. Men en sådan utveckling kan vi inte acceptera – våra förorter ska inte lämnas åt sitt öde.
Vi behöver samla alla goda krafter och visa att enstaka bråkstakar inte ska få sätta bilden av en hel förort. Där är lokala föreningar och Gottsundabor viktiga verktyg i det förebyggande arbetet. Ett gott exempel på detta är föreningen Effekto i Gottsunda.
Alla från poliser till politiker är eniga om att Effekto är oerhört viktiga för ett tryggare Gottsunda. SSU kräver att kommunen hittar en långsiktig lösning för föreningen Effekto.
Självklart är inte stöd till en enskild förening en helhetslösning, men en viktig pusselbit. Därutöver behövs ökad samverkan och resurser till polis, befintliga fritidsgårdar och socialtjänst. Det handlar om att bygga upp långsiktiga relationer och tillit hos ungdomar. På så sätt skapar vi en hållbar infrastruktur som stävjar social oro. (Med det sagt finns det också en gräns för vad politiken kan åstadkomma för att skapa social trygghet. Enskilda individer som enbart är ute efter att skapa kaos måste lagföras och ställas inför rätta.)
I slutändan är en politik för ökad jämlikhet avgörande. Det är ingen slump att områden med hög arbetslöshet och höga nivåer av socialbidrag oftare drabbas av våld och oro.
Vi behöver en politik som får fler i sysselsättning, skapar en jämlikare skola och bekämpar klassklyftor. Det är den enda långsiktiga medicinen för ett samhälle som håller ihop och där ingen från första början känner att de behöver ta upp en sten för att bli hörd. Satsningar på ungdomar kostar, men bilbränder och social oro kostar mer.
Asal Gohari, ordförande SSU Uppsala
Pavlos Cavelier Bizas, distriktsstyrelseledamot SSU Uppland